вівторок, 06 грудня 2016 00:25

Розбився російський космічний корабель

1 грудня над територією Республіки Тува розбився російський космічний вантажний корабель "Прогрес ­МС-04". Аварія сталася за 6 хв. після запуску на висоті 190 км. Більшість уламків згоріли в атмосфері. Решту шукають у тайзі неподалік російсько-монгольського кордону.

Ракета-носій "Союз-У" з "Прогресом" стартувала з Байконура. Корабель мав доставити на Міжнародну космічну станцію 2,5 т вантажу. Це — паливо, вода, наукове обладнання, продукти, одяг і ліки для членів екіпажу. До 382 с. політ проходив нормально. Потім зникла телеметрія — корабель не виходив на зв'язок. У цей час жителі кількох регіонів Туви бачили в небі яскраві спалахи.

Прибути на станцію "Прогрес" повинен був 3 грудня. Запасів у шести космонавтів поки достатньо, запевняють у Роскосмосі. 9 грудня на МКС прилетить японська космічна вантажівка. Доставить питну воду, продукти харчування, обладнання.

Причиною аварії може бути недбалість виробників.

— Швидше за все, вкотре виявлять факт неякісного складання двигуна. Будуть якісь кадрові рішення. А всі готові двигуни, зокрема встановлені на ракети-носії типу "Союз", необхідно знімати. Доставляти на підприємство, повторно тестувати, усувати недоліки. Заплановані запуски доведеться відтермінувати, — кажуть працівники космічної галузі Росії.

Схожа ситуація була 2011 року. Через неякісне складання такого ж двигуна впав російський корабель "Прогрес М-12М". Виробничий дефект визнали випадковим.

Зараз ви читаєте новину «Розбився російський космічний корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути