вівторок, 15 травня 2012 07:45

Росіян хочуть штрафувати за акції протесту

У неділю в центрі російської столиці Москви митці провели "Контрольну прогулянку". Тисячі людей без прапорів і гасел пройшли з Пушкінської площі до пам'ятника казахському письменнику Абаю Кунанбаєву. Хоч акція була не санкціонована, поліцейські поводилися мирно. Вони обмежили рух транспорту на Бульварному кільці, коли частина мітингувальників зійшли з тротуару на вулицю.

Ініціатором виступив письменник Борис Акунін. Ідея "Контрольної прогулянки" полягала в тому, щоб вияснити, чи можна людям вільно гуляти містом, чи для цього потрібен спеціальний пропуск. Минулого тижня під час "Маршу мільйонів" заарештували близько 500 людей. Тоді омонівці застосували кийки й побили багатьох мітингувальників.

— Суть у тому, щоб продемонструвати владі, що нам не подобається, як вона з нами поводилася в перші декілька днів нового терміну Володимира Путіна. Якщо це Путін —  "перезавантаження-2", якого нам так довго обіцяли, то нам його точно не потрібно, — каже Борис Акунін під час акції.

Найбільше, що дозволяли собі її учасники, це білі стрічки — символ опозиції. Ніхто не махав прапорами й не кричав гасел. Люди приносили книжки на підпис авторам. Крім Бориса Акуніна погодилися прийти письменники Дмитро Биков, Дмитро Глуховський, Юлія Латиніна, Людмила Улицька, Сергій Гандлевський, Леонід Зорін, Лев Рубінштейн, а також співаки Андрій Макаревич та Олексій Кортнєв, журналіст Сергій Пархоменко, правозахисник Ірина Ясіна та інші.

Жодних сутичок із поліцією чи між демонстрантами не відбулося. За даними МВС, в акції взяли участь дві тисячі людей. Організатори заявляють про 10 тис.

Тим часом, у п'ятницю Держдума розгляне законопроект, за яким організаторів і учасників вуличних акцій штрафуватимуть. Його вніс депутат від владної партії "Единая Россия" Євген Сідякін. Так, за порушення правил проведення мітингів, їх організаторів зможуть оштрафувати на суму до 1 млн руб., це 264 300 грн, або громадськими роботами на 200 год. Учасники, які порушили правила, заплатять від тисячі до 900 тис. руб. або відпрацюють такий же термін громадських робіт.

Зараз ви читаєте новину «Росіян хочуть штрафувати за акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути