вівторок, 10 вересня 2013 00:30

"Ризикований експеримент. Треба дуже багато електроенергії"

Вчені й дослідники ядерних технологій та навколишнього середовища розповідають про ризики японського експерименту на "Фукусімі".

Арджун Махіджані, президент Інституту енергетичних та ядерних досліджень, Такома Парк, США:

— Я ніколи не чув про спорудження таких стін. Це наче побудувати крижану дамбу в підземеллі. Спочатку треба заморозити всередині всю рідину. Частина води з атомної станції під землею змішується з розплавленим паливом і стає небезпечною. Думаю, вони будуть її заморожувати чимось подібним на велику морозильну камеру з великою кількістю льодогенераторів. Для цього треба дуже багато електроенергії. Ризикований експеримент. Якщо раптом щось піде не за планом, буде те, що з будь-яким холодильником. Уся ця маса радіоактивного льоду почне стихійно танути. Якщо ж станеться ще один землетрус, не тільки ця вода, а й 330 тонн радіоактивних накопичень виллються в океан.

Кенджзі Кушіда, дослідник японських питань у Стенфордському університеті, США:

— З одного боку, ця стіна — гарна ідея. У першу чергу, держава вкладає великі кошти в розвиток інновацій. Але з іншого, її підносять як остаточне розв'язання проблеми, яку насправді розв'язати майже неможливо. Варто було б розробити кілька альтернативних проектів, а не один, який ще невідомо чи спрацює. Але вибору немає. Провладна партія зробить усе, щоб виграти вибори через три роки.

Джим Сміт, професор, дослідник проблем навколишнього середовища, Портсмутський університет, Велика Британія:

— Витоки з "Фукусіми" викликають занепокоєння. Вони показують, як важко боротися з великими кількостями рідких радіоактивних відходів. Досі викиди в Тихий океан були значно менші. Заборони на риболовлю повністю зруйнували місцеву рибну промисловість. Але рівень радіації в рибі зменшується. Ризик від її споживання невисокий, якщо порівнювати з іншими щоденними небезпеками. Думаю, великої шкоди морським організмам аварія не завдала, хіба що в найближчій зоні навколо заводу. Ми вивчали риб та інші водні організми в озерах поблизу Чорнобильської АЕС. Вплив був мінімальний. Екосистема в радіоактивному ставку-охолоджувачі поряд зі станцією — у нормальному стані.

Зараз ви читаєте новину «"Ризикований експеримент. Треба дуже багато електроенергії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути