вівторок, 06 серпня 2013 07:00

Путін та Обама не зустрінуться через колишнього агента

Минулого четверга колишній агент ЦРУ Едвард Сновден сів в автомобіль і покинув  московський аеропорт Шереметьєво. Російський президент Володимир Путін надав американському втікачу політичний притулок на один рік. Це загострило відносини зі США. Американський лідер Барак Обама сумнівається в доцільності запланованого саміту в Москві.

Сноуден жив у транзитній зоні аеропорту Шереметьєво три тижні, після того як втік із США через Гонконг. Колишній фахівець-комп'ютерник оприлюднив таємні дані про те, як американські спецслужби стежать за людьми в інтернеті та прослуховують телефонні дзвінки.

Невідомо, де саме перебуває Сновден. Його адвокат 52-річний Анатолій Кучерена розповів, що Едварда взяли до себе американці, які отримали політичний притулок у Росії. У заяві на сайті "Вікілікс" Сновден дякує Кремлю за тимчасовий притулок та звинувачує Обаму в демонстративній неповазі до міжнародного та внутрішнього права.

— Ми дуже засмучені, що російський уряд все-таки зробив це, не зважаючи на наші публічні та приватні прохання вислати Сновдена до США, — каже речник Білого дому 48-річний Джей Карні.

— Росія встромила нам ніж у спину, і кожного дня, доки Сновден буде на волі, його лезо заходитиме все далі. Зараз, поки він вільний, я не думаю, що саміт країн Великої двадцятки відбудеться в Росії. І я вважаю, ми не повинні брати в ньому участь, якщо він усе ж відбудеться, — заявив сенатор від Нью-Йорка 62-річний Чак Шамер.

Батько Едварда Сновдена розповів пресі, що агенти ФБР переконували, аби він поїхав до Москви й забрав сина для розслідування його справи у США.

Понад половина росіян, за опитуванням, позитивно ставиться до того, що Едвард Сновден залишився в Росії, і 43% хочуть, щоб йому надали притулок. У Штатах завершується процес над рядовим Бредлі Меннінгом, який оприлюднив таємну інформацію американських військових на "Вікілікс". Йому загрожує ув'язнення на 52 роки.

Зараз ви читаєте новину «Путін та Обама не зустрінуться через колишнього агента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути