вівторок, 21 серпня 2012 07:45

"Пуссі райот" не проситимуть Путіна про помилування

Учасниці панк-гурту "Пуссі райот" 30-річна Катерина Самуцевич, та 24-річні Марія Альохіна й Надія Толоконникова не проситимуть російського президента Володимира Путіна про помилування. У п'ятницю Хамовнічеський суд Москви засудив кожну з них до двох років колонії загального режиму за те, що в лютому заспівали в головному російському храмі Христа Спасителя пісню "Богородица, Путина прогони!"

— Наші підзахисні заявили про це дуже чітко: вони за жодних обставин не проситимуть про помилування, — каже адвокат дівчат Микола Полозов.

Суд визнав трьох учасниць "Пуссі Райот"винними в хуліганстві на ґрунті релігійної ненависті та ворожості до християнства. Судова зала була переповнена людьми. Вирок зачитували близько 3 год. Засуджені увесь час усміхалися.

— Вироком ми обурені, але не здивовані, — говорить юрист Лариса Каминіна із Санкт-Петербурга. — Марк Фейгін, один з адвокатів дівчат, сподівався, що покарання буде хоча б умовне, але ми розуміли, що влада не дасть задній хід. На останньому засіданні сюди приплели й акції арт-групи "Війна", і якісь релігійні формулювання неприпустимі у суді світської держави. Після того, як із них зробили у провладних ЗМІ справжніх демонів, людям промили мозок, православні почали б обурюватися, якби "Пуссі райот" відбулися легким покаранням. Хоча цей вирок спричинив розкол серед вірян. Багато моїх знайомих — православні, але й вони не можуть заперечити безкарність і вседозволеність церкви вкупі з владою. У церкві, куди ходить моя свекруха, священик казав, що за панк-молебень треба набити дівчатам дупи, але садити їх у в'язницю не варто. Тоді він відмовився молитися проти ворогів церкви за листом патріарха. Не знаю, скільки він ще пробуде священиком.

"Феменка" бензопилою спиляла католицький хрест

22-річна Інна Шевченко з жіночого руху "Фемен" уранці 17 серпня спиляла бензопилою "Штіль" хрест пам'яті сталінських репресій поряд з Жовтневим палацом у центрі Києва. Так активістка підтримала заарештованих учасниць російської панк-групи "Пуссі райот", яких засудили до двох років ув'язнення.

— Ми знали, що це католицький хрест і що він встановлений пам'яті жертв сталінських репресій. Але потрібно глибше дивитися в сам протест. Спиляний хрест у центрі Києва був лише елементом, ми його обрали як символ церкви, з її антижіночою політикою. Закликаємо здорові сили суспільства нещадно випилювати з мозку трухляві релігійні забобони, — розповідає телефоном Інна Шевченко у понеділок. Каже, до акції вчилася різати дерева зі справжніми лісорубами. — Я вивчила технологію, як швидко повалити дерево.

За спиляний хрест міліціонери порушили кримінальну справу.

— Поки що я не отримувала ніяких телефонних дзвінків, ніхто до мене не приходив. Але з вікна вже другий день бачу, що навколо мого будинку ходять міліціонери, слідкують за тим, куди я ходжу. Поки що ніхто на вулиці мене не хапав, але думаю, вони ще прийдуть.

17 серпня також під стінами посольства Російської Федерації зібралися близько 30 прихильників "Пуссі райот". Вони привели із собою опудала президента Росії Володимира Путіна та патріарха Російської православної церкви Кирила. Голови і руки зробили з пап'є-маше, одягнули в сині та чорні простирадла. На грудях мають таблички з написами "Боже, царя храни". Опудала мовчки ходили серед активістів і віддавали честь прапору Росії та міліціонерам, молилися. Пікетувальники вимагали звільнити членів панк-гурту.

 

Зараз ви читаєте новину «"Пуссі райот" не проситимуть Путіна про помилування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути