Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2008 15:42

Про Новий рік повідомили за день до свята

У вівторок, за дві години до півночі, уряд Іраку ухвалив рішення про те, що наступний день буде початком мусульманського Нового року.

Це стало несподіванкою для жителів країни. Люди знали, що цього тижня має бути свято, проте не знали точно коли.

— Я, як завжди, збиралася зранку на роботу. А брат поцікавився, що я таке роблю — бо сьогодні вихідний, — розповідає 33-річна Фатіма Абас, яка працює в банку. — Це смішно. Нас повинні були попередити хоча б на кілька днів раніше, щоб можна було спланувати свій час. Мій день пропав, бо я прокинулася рано вранці з думками про роботу.

Мусульманський календар  — місячний. У питаннях визначення святкових днів немає певної згоди навіть серед різних мусульманських сект. Суніти, яких меншість в Іраку, відзначають новий рік двома днями раніше, ніж чисельніші шиїти. Різні шиїтські групи теж мають відмінні погляди на те, як визначати дату початку першого місяця року.

За правління Саддама Хусейна ця проблема вирішувалася на користь більшості — дату святкування повідомляли урядові шиїтські шейхи та імами. Сучасний уряд є сунітським. Він вирішив знайти компроміс між двома мусульманськими течіями, розтягнувши святкування на кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «Про Новий рік повідомили за день до свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути