пʼятниця, 05 жовтня 2018 07:15

"Постійно звинувачували, що маю слабкий і дещо "задимлений" голос"

Автор: REUTERS
  Справжнє прізвище французького співака Шарля Азнавура — Азнавурян. Він виступив у 82 країнах. Написав півтори тисячі пісень
Справжнє прізвище французького співака Шарля Азнавура — Азнавурян. Він виступив у 82 країнах. Написав півтори тисячі пісень

— Я кожен раз іду на ризик, коли в такому віці виходжу на сцену, щоб провести концерт без антракту й ковтка води. Навіть зараз виступаю часто. Іноді за тиждень облітаю чотири країни, — казав французький співак, виконавець шансону Шарль АЗНАВУР. 1 жовтня помер на 95-му році. Його знайшли у ванній власного будинку. Смерть спричинила гостра серцево-­легенева недостатність, показав розтин.

Справжнє прізвище співака — Азнавурян. Народився в сім'ї вірменських емігрантів 22 травня 1924-го. Мати була швачка, батько відкрив у Парижі кавказький ресторан. Родина організовувала концерти для вірмен. Шарль дебютував на одному з них у три роки — продекламував вірш вір­менською. Співати почав 9-річним. Виступав у паризьких кафе.

Після закінчення Другої світової познайомився з французькою співачкою Едіт Піаф. Написав для неї кілька пісень. 1946-го став членом її трупи. Виступав перед концертами Піаф і був її водієм.

За чотири роки Шарль розпочав сольну кар'єру. Виступив у 82 країнах. Продав понад 180 млн пла­тівок. Найвідоміші його пісні — "Ізабелла", "Вчора ще", "Ні, я нічого не забув", "Вічне кохання", "Богемія", "Вона", "Для мами". 1998-го його визнали найкращим естрадним виконавцем XX ст. 250 разів співав у дуетах. Його партнерами були британські співаки Елтон Джон і Стінг, американець Френк Сінатра, італієць Андреа Бочеллі та французька співачка Патриція Каас. 20 жовтня мав дати концерт в Україні в рамках світового турне.

— Відколи почав сольну кар'єру, мене постійно звинувачували, що маю слабкий і дещо "задимлений" голос, — казав співак. — Відомі метри не радили співати. Казали, що мені бракує освіти, а моя зовнішність ніколи не приваблюватиме шанувальників. Я прооперував свій великий ніс, зробив пересадку волосся й почав читати словники.

Писати пісні почав у 16 років. Є автором понад 1,4 тис. творів. Їх виконували іспанець Хуліо Іглесіас, американці Боб Ділан, Лайза Мінеллі та Рей Чарльз. Знявся в понад 70 фільмах. Найвідоміші — "Стріляйте в піаніста", "Бляшаний барабан", "Зачарована гора" й "Арарат".

Шарль Азнавур був тричі одружений. Із першою дружиною Мішелін Рогаль побрався 21-річним. Їхній шлюб розпався за п'ять років. Мали двох дітей — доньку Седу й сина Шарля.

Із другою дружиною прожив два роки. Розійшлися, бо жінка не хотіла народжувати. 1967-го розписався зі шведкою Уллі Турсель. Народила співакові трьох дітей — синів Мішу, Ніколя і доньку Катю. Мав також сина Патріка від позашлюбних стосунків. Той помер 1981 року.

— Якось у мене був короткий роман, — розповідав Азнавур. — Ми мирно розійшлися, а за кілька місяців жінка написала, що вагітна й буде народжувати. Я пообіцяв допомагати. Хотів дати синові своє ім'я, та його матір відмовилася. Вона саме вийшла заміж за одного зі своїх шанувальників. На 10 років зникла з дитиною. Намагався знайти, але марно. Та сама мене розшукала. Розповіла, що їй важко виховувати сина. Я забрав Патріка до себе. Він добре навчався в школі, цікавився музикою. На повноліття подарував йому невелику студію звукозапису. За кілька днів після 25-го дня народження Патріка знайшли там мертвим. Поряд із тілом стояла пляшка пива й валялися упаковки від таблеток. Досі зберігаю листи, які він мені писав у школі. Перечитую і плачу.

Шарля Азнавура поховають в комуні Монфор-­л'Аморі неподалік Парижа. Там розташований невеликий сімейний склеп. Тут покояться його батьки й син.

Зараз ви читаєте новину «"Постійно звинувачували, що маю слабкий і дещо "задимлений" голос"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути