середа, 30 серпня 2006 17:56

Померла найстаріша жінка світу

Автор: фото: reuters
  Марія Естер де Каповілья з Еквадору прожила 116 років
Марія Естер де Каповілья з Еквадору прожила 116 років

Найстаріша жінка світу, 116-річна Марія Естер де Каповілья з міста Ґуаякіл в Еквадорі, минулої неділі померла в лікарні, куди потрапила через запалення легенів. 14 вересня родина святкувати б її 117-річчя.

Марія Естер народилась у 1889 році в заможній сім"ї, батько був полковником армії Еквадору. Того ж року з"явилися на світ Адольф Гітлер, англійський комік Чарлі Чаплін і російська поетеса Анна Ахматова. У 18 років Марія Естер вийшла заміж за австрійського моряка Антоніо де Каповілью, а через 35 років овдовіла. Коли затонув "Титанік", їй було 22 роки, а коли перші астронавти ступили на Місяць — 79.

У юності Марія Естер любила вишивати, малювати, грати на фортепіано й танцювати вальс. Вона їла тричі на день, ніколи не курила і не вживала спиртних напоїв. Перед сном пила каву з гарячим молоком, їла хліб із сиром або варенням. Щодня пила молоко віслюків. Саме тому, вважають родичі, Марія Естер прожила так довго.

— Вона завжди була врівноваженою, — розповідає її дочка Ірма, 82 роки. — Ні через що не засмучувалась, спокійно сприймала будь-які новини. І такою залишалася до самої смерті.

Коли жінці виповнилося 100 років, вона сильно занедужала. Родичі викликали священика, який сповідав її, ніби перед смертю. Та Марія Естер вижила і навіть потрапила до Книги рекордів Гіннеса. У грудні минулого року її визнали найстарішою жінкою на планеті.

20 років перед смертю Марія Естер прожила з дочкою Нільдою та її чоловіком Мартіном. В останній рік життя вона стала менше спілкуватися з людьми, бо частково втратила слух. Водночас вона любила дивитися телевізор і читати заголовки в газетах. Окулярів при цьому не вдягала. Щодня Марія Естер молилася, а щоп"ятниці приймала в церкві причастя.

Після смерті жительки Еквадору найстарішою жінкою світу вважатимуть 116-річну американку Елізабет Болден із міста Мемфіс, штат Теннессі. Вона на 11 місяців молодша за Марію Естер. Найстаріший чоловік — Емільяно дель Торо — живе в Пуерто-Рико. 21 серпня йому виповнилося 115 років.

Зараз ви читаєте новину «Померла найстаріша жінка світу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути