вівторок, 26 грудня 2006 17:24

Помер співак Джеймс Браун

 

В американському місті Атланта штату Джорджія від запалення легень помер 73-річний чорношкірий співак Джеймс Браун.

Його називали "Хрещеним батьком соула", "Найбільш працьовитою людиною в шоу-бізнесі", "Містером Динамітом". Серед виконавців ритм-енд-блюзу Браун уважався рекордсменом. Записав більше 50 альбомів. Протягом 40 років його пісні посідали перші місця в різних хіт-парадах.

Народився співак 1928 року. Однак сам усе життя стверджував, що з"явився на світ  1933-го. Його родина жила у місті Бернвіл штату Південна Кароліна.

Коли Джеймсові виповнилося п"ять років, батьки відправили його жити до тітки. Та була власницею борделю. Щоб якось заробити, хлопець чистив клієнтам взуття. Коли підріс, почав захоплюватися музикою.

1968 року, після вбивства Мартіна Лютера Кінґа, співак став героєм для чорношкірої американської громади. Його пісня "Скажи вголос — я чорний, і я цим пишаюсь" була девізом у боротьбі за расове рівноправ"я. Браун закликав людей захищати свої права без кровопролиття. Пізніше його викликали до Білого дому й подякували за допомогу у відновленні спокою.

Кілька разів Джеймс сидів у в"язниці. 1988 року його арештували на три роки за вживання наркотиків та насилля. 2004-го співак потрапив за ґрати за побиття своєї 33-річної дружини Томі Рей Браун.

Одружувався співак чотири рази. З останньою жінкою навіть двічі. Від першого шлюбу мав двоє дітей, ще троє від другого й одну з Томі Рей.

Як Елвіс Преслі чи Боб Ділан, Браун мав вплив на розвиток музики протягом останніх 50 років. Його рухи на сцені повторювали Мік Джаґер та Майкл Джексон.

Торік в американському місті Джорджія Браунові встановили пам"ятник. На монумент витратили $40 тис. Гроші пожертвували меценати. На їхнє бажання влада міста імен не називає.

Зараз ви читаєте новину «Помер співак Джеймс Браун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути