Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2008 19:05

Помер перший підкорювач Евересту

Минулої п"ятниці о дев"ятій годині ранку в лікарні новозеландського міста Окленд Сіті у віці 88 років помер Едмунд Хілларі. Він першим піднявся на вершину Евересту, або Джомолунгми, — найвищої гори в світі, що знаходиться між Тибетом і Непалом. Її висота — 8844 м над рівнем моря.

Сер Едмунд Хілларі влітку займався бджолярством, а зими проводив у горах. У школі він уперше піднявся на одну з найвищих точок Нової Зеландії — Руапеху. Відтоді почав покоряти інші вершини. 1939-го він піднявся на гору Олів"є у Південних Альпах, а перше  сходження у Гімалаях відбулося 1951 року.

На Еверест Хілларі піднявся 29 травня 1953-го в рамках британської експедиції. Йому було 33 роки. Але про те, що Едмунд став першим підкорювачем Джомолунгми, світ дізнався лише через 33 роки, коли 1986 року помер непалець Тенсінг Норгей. Він супроводжував Хілларі.

— Останні кілька кроків — і над нами не було нічого, крім неба, — згадував новозеландець. — Ми стояли разом на вершині. Місця було десь на шість чоловік. Я відчував полегшення і здивування. Полегшення — тому що важке сходження закінчилося. А здивування — бо це сталося зі мною, старим Едом Хілларі, звичайним бджолярем.

1960-го він вирушив у Гімалаї на пошуки снігової людини. Після 10 місяців команда повернулася з трьома зразками шкіри. Виявилося, що два з них належать ведмедям, а один — козі.

Едмунд Хілларі відвідував Непал 120 разів, займаючись благочинністю. 1962 року він заснував Гімалайський траст, що фінансував будівництво лікарень, шкіл та аеродромів у гірських регіонах Непалу.

Новозеландець доживав вік зі своєю другою дружиною, двома дітьми та шістьма онуками. Перша жінка та 16-річна дочка загинули в авіакатастрофі 1975-го.

До 1953 року більше 10 експедицій спробували підкорити Еверест. У них загинуло 16 чоловіків. У середині ХХ ст. підкорення цієї вершини за рівнем складності прирівнювали до польоту в космос.

Зараз ви читаєте новину «Помер перший підкорювач Евересту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути