пʼятниця, 04 листопада 2011 07:30

Польський пасажирський літак сів без шасі

У вівторок о 14.30 пасажирський літак "Боїнг-767" польських авіаліній "ЛОТ" зайшов на посадку в аеропорту "Окенчє" у столиці Варшаві. На борту мав 220 пасажирів і 11 членів екіпажу. Літак не зміг випустити шасі. Сів корпусом і двигунами. Так рухався кількасот метрів, від тертя металу об землю сипалися іскри. Потім зупинився. Ніхто не постраждав.

У понеділок увечері "Боїнг" вилетів з аеропорту американського міста Ньюарк. За півгодини виникли проблеми з гідравлічною системою, літак не може випустити шасі. Після переговорів капітана рейсу 53-річного Тадеуша Врони з центром управління у Варшаві вирішують приземлятися аварійно. Посадкову смугу аеропорту "Окенчє" вкривають протипожежною піною.

Літак кружляє поблизу Варшави, щоб використати залишок пального. Капітан намагається випустити шасі. Пара винищувачів Ф-16 польських ВПС наближаються до "Боїнга". Пілоти кажуть Тадеушу Вроні по радіо, що шасі не вийшли. Зробивши велике коло, лайнер приземляється під дуже малим кутом.

— Те, що приземлятися будемо таки аварійно, дійшло до мене за 3–4 хвилини перед посадкою. Доти екіпаж намагався зробити так, щоб шасі випало від сили тяжіння, — згадує Тадеуш Врона.

Наприкінці гальмівного шляху літак поливають піною 19 пожежних машин. У салоні з'явився дим, тому стюардеси поспішно висадили пасажирів надувним трапом. Їх прийняли медики. Ніхто не зазнав ушкоджень, хоч у багатьох був шок.

— Коли сідали, я намацав паспорт. Сховав у нагрудній кишені. Про всяк випадок, для ідентифікації, — каже один із пасажирів літака "Ґазеті Виборчій".

Тадеуш Врона став героєм для поляків. З'явилося гасло "Літай, як орел, сідай, як Врона!" Капітану, екіпажу, обслузі аеропорту й пасажирам подякував президентові Броніслав Коморовський:

— Це не "вдалося", це спрацювала система, процедури і люди.

Зараз ви читаєте новину «Польський пасажирський літак сів без шасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути