середа, 11 травня 2011 09:45

По п'ятеро жінок мають чоловіки племені каяпо

Індіанське плем'я каяпо живе у бразильському штаті Пара по берегах річки Амазонки. Налічує дві тисячі людей. Щороку з 1 по 10 травня туди навідуються лікарі-добровольці. Біля поселення вони організовують мобільний госпіталь, забезпечують плем'я одягом і ліками. Хто відмовляється вдягати білизну, носить спідниці з бананового листя.

— Навіщо нам та білизна? Ми живемо серед джунглів, у жарких болотистих місцях. Наші баби й діди ходили голі, — каже вождь племені Сахо-Снек Ману, 38 років. — Наш бог прилетів із небес на буйному вихорі й був із ніг до голови замотаний у щільний кокон. Але у джунглях скинув його і відкрив світові свою подобу.

Мова племені схожа на португальську. 1952-го там побувала перша наукова експедиція.

— Каяпо — це нащадки рабів часів так званої каучукової лихоманки у XIX столітті, — говорить етнолог Хелен Елізабетскі, 69 років. — Деякі поневолені не витримували нелюдських умов праці, тікали у джунглі. Когось роздирали хижаки, хтось рятувався, селився біля водойм, народжував дітей. Це — їхні потомки. Коли завезли їм зубну пасту і мило, вони почали вживати їх як їжу. Ледве відучили.

50 років тому плем'я налічувало понад чотири тисячі осіб. Від контакту з дослідниками половина померли протягом півроку.

— В індіанців немає імунітету до звичайної застуди та інших поширених хвороб, — пояснює Хелен. — Тепер щороку новонародженим робимо щеплення від вірусних інфекцій. Довелося умовляти їхнього вождя дати дозвіл. Він два дні радився із шаманами. Ті вирішили, що боги дозволили їм співпрацювати з нами.

Чоловіки й жінки голять голову від тім'я до лоба. Решту волосся збирають у хвіст. Вистрижені маківки фарбують у червоний колір, на обличчя наносять татуювання. Вважають, це покращує їхній зв'язок із вищими силами.

Усі озброєні ножами, списами і луками.

Чоловіки мають по п'ятеро жінок. Ті виконують усю важку роботу — полюють, рибалять, збирають трави, шукають золото в річках, носять воду і дрова до вогнища. Чоловіки називають себе воїнами. Але оскільки воювати нема з ким, щодня збираються у будинку шаманів на наради, виконують ритуальні танці.

Дітям дають подвійні імена.

— Одне — на честь звірів, які нас оточують. Адже після смерті душа людини переселяється у тварину, — розказує вождь.

Вирощують маніоку — рослину, схожу на картоплю. На святкову вечерю протикають сонну артерію корови короткою стрілою і п'ють іще теплу кров.

Торік плем'я відкрило науковцям свої ліки від безпліддя. Їх готують із 30 трав.

— Вони нібито зміцнюють статеву силу чоловіків і сприяють дітородній функції жінок. Зараз їх досліджують у кількох медичних центрах Бразилії. Якщо властивості трав підтвердяться, на їх основі випускатимемо ліки від безпліддя. Назвемо їх на честь племені, — говорить Хелен.

Чотири роки тому в цих краях побував режисер Джеймс Камерон. Свої враження втілив під час роботи над фільмом "Аватар".

Зараз ви читаєте новину «По п'ятеро жінок мають чоловіки племені каяпо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути