Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2011 05:00

Підліток може вмерти, якщо засне

Британцеві 12-річному Лаєму Дербіширу з Лондона не можна спати. Якщо засне, перестане дихати і може вмерти. У хлопця рідкісна хвороба — гіповентиляція. Його підключають на ніч до апарата штучного дихання.

Після народження, лікарі сказали, що хлопець приречений. Має постійно думати про дихання, контролювати його. Бо вдихати автоматично не може. Тому батьки щоночі під'єднують сина до громіздкого пристрою.

— Ми кілька секунд побули батьками здорового малюка. А решту життя ми батьки нещасного хлопця, — каже мати Лаєма 34-річна Кейт Дербішир.

Батьки мають наглядати за Лаємом не тільки уночі, а й удень. Бо хлопець щомиті може задрімати. Він постійно ходить із трубкою в шиї. До неї під'єднують апарат. Той дуже енерговитратний. За електрику сплатили десятки тисяч фунтів. Батьки купили кілька автономних генераторів, щоб уберегти життя сина від перепадів струму.

Останнім часом, окрім гіповентиляції, Лаєм захворів на рак та хронічну недугу кишківника. Але медики кажуть, хлопець тримається краще за більшість своїх смертельно хворих однолітків. Підлітка ніколи не бачили сумним. Сусіди звуть його "сонечком", бо він увесь час усміхнений.

— Хочу стати машиністом потяга, коли виросту. Мені подобається таке життя. Ніби живеш у кімнаті й водночас перетинаєш країну, — розповідає.

Батьки кажуть, що навряд чи змогли б так гостро відчувати щастя, якби мали здорову дитину.

Гіповентиляцію можуть спричинити передозування наркотиків — опіатів і барбітуратів. Лікарі стверджують, що випадків уродженої гіповентиляції дотепер не фіксували.

Зараз ви читаєте новину «Підліток може вмерти, якщо засне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути