пʼятниця, 16 квітня 2010 05:46

Опізнають тіла жертв катастрофи в Смоленську

У Бюро судово-медичної експертизи Москви протягом тижня триває ідентифікація жертв авіакатастрофи під Смоленськом 10 квітня. Тоді загинули 97 людей, в тому числі президент Польщі Лех Качинський та його дружина Марія. Працюють 37 лікарів і 45 криміналістів.

Прибулим родичам допомагають польські урядовці — Ева Копач, міністр охорони здоров"я, і Томаш Арабський, голова канцелярії Ради міністрів.

Родичів жертв селять у готелі в Москві, де чергують лікарі та психологи. Бюро судово-медичних експертиз розташоване на півдні міста. Туди поляків возять автобусом, у супроводі міліцейського кортежу та швидкої.

У родичів випитують прикмети загиблих і речі, які могли з ними бути на час катастрофи. Показують знайдене і фрагменти одягу, дають переглянути фото тіл. Потім пропонують оглянути рештки у морзі.

Якщо тіла невпізнанно ушкоджені, проводять аналіз ДНК. Беруть два зразки — для Польщі і Росії. Польські експерти шукають зразки ДНК жертв у них удома — зразки знімають із зубних щіток або волосся на гребінцях.

— Росіяни добрі, дуже добрі. Поводяться, як поводилася б кожна порядна людина під час такої трагедії, — говорить Рафал Добженецький. Він опізнає у Москві тіло дипломата Маріуша Казани.

Польські експерти шукають зразки ДНК жертв у них удома — зразки знімають із зубних щіток або волосся на гребінцях

Труни для покійників у Москву привозять із Польщі. Ідентифіковані тіла перевозять спеціальним військовим транспортним літаком.

Польська преса обговорює, чи потрапила після катастрофи до рук спецслужб Росії інформація, що є державною таємницею.

— На борту були вищі посадові особи держави і головнокомандувач збройних сил. Люди, які мають щоденний доступ до надсекретної інформації. Багато хто летів із ноутбуками, — пояснює генерал Громослав Чемпінський.

В Агентстві внутрішньої безпеки Польщі таку версію заперечують.

— Малоймовірно, щоб у літаку були якісь секретні документи. Не можна при собі носити секретних даних чи брати їх із собою у подорож, — коментує генерал Мірослав Гавор. — Навіть якщо щось і було, то катастрофа усе знищила.

Зараз ви читаєте новину «Опізнають тіла жертв катастрофи в Смоленську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути