четвер, 15 жовтня 2009 19:30

Норвежці виходять на пенсію в 67 років

6 жовтня Організація Об"єднаних Націй визнала Норвегію країною із найвищим рівнем життя у світі. До уваги брали такі критерії — розмір валового внутрішнього продукту на душу населення, рівень освіти і тривалість життя. Україна у списку із 182 країн опинилася на 85-му місці.

До 1970-х Норвегія була однією з найбідніших країн Європи. Ситуація змінилася, коли на дні Північного та Норвезького морів виявили поклади нафти й газу. Тепер 70% прибутків від їхнього продажу перераховують до соціальних фондів.

— Те, що кошти від нафти не осідають у чиїхось гаманцях, а йдуть на добробут усіх громадян, можна пояснити протестантською етикою. Її прививали норвежцям століттями, — розповідає 44-річний Володимир Гальперін, директор Норвезького центру культури ім. Нансена в Харкові. — Головне для них — працелюбність і скромність, а не багатство. Коли 1922-го вченому Фрітьофу Нансену дали Нобелівську премію, норвежці розкритикували його за розкішний спосіб життя — мовляв, живе у двоповерховому будинку, а не як усі нормальні люди.

Середня заробітна плата у країні — $3 тис. Більша її частина йде на оренду житла: двокімнатна оселя у столиці Осло коштує до $600 на місяць.

— Вони живуть добре, хоча й скаржаться на ціни, — розповідає вінничанка Лідія Оболонська, 23 роки, яка навчається в університеті в Осло. — Ніколи не розказують про свої заробітки — тут це не заведено. Багато подорожують: на вихідні виїжджають у гори або до лісу, а відпустку проводять за кордоном.

Купували пиво мало не тазиками — скільки могли вивезти

Робочий день у Норвегії починається о восьмій ранку і триває до четвертої дня. Соціолог із Києва 28-річна Тамара Марценюк нещодавно повернулася з Осло, каже:

— Багато хто приходить і раніше — аби скоріше піти. Вони багато часу із родиною проводять, тому намагаються раніше звільнитися.

Алкоголь продають у спеціалізованих магазинах. Пляшка місцевої горілки "Вікінгфйорд" коштує 175 крон — майже 250 грн. Келих пива в барі — до 70 грн. Через високі ціни по спиртне часто їздять у сусідню Данію.

— Я раз була на такому алкогольному турі з Осло в Копенгаген, — згадує Тамара. — На кораблі прибули до Данії вночі. Норвежці одразу ж понапивалися. Наступний день відсипалися в каютах, увечері знову пиячили. Купували додому пиво мало не тазиками — скільки могли вивезти. Потім запрошували в гості друзів, пригощали. Вони взагалі люблять домашні вечірки. Але кожен із гостей має принести з собою якісь харчі.

На пенсію виходять у 67 років. Середня пенсія — до $2 тис. Із 1985-го у країні діє Партія пенсіонерів. Вона відстоює інтереси літніх людей у міських і районних радах.

— Від наших пенсіонерів норвезькі сильно відрізняються: підтягнуті, доглянуті, усміхнені, — каже Гальперін. — Часом важко сказати, скільки дамочкам років — 40 чи 60.


4,8 млн осіб — населення Норвегії

$53 433 — ВВП на душу населення

80 років — середня тривалість життя

1 тис. українців живуть у Норвегії

"Зайцями" їздять лише іноземці

— Торік в Осло тиждень каталася на метро "зайцем", — згадує київська студентка 23-річна Вікторія Миронюк. — Квитки можна купити в автоматах біля входу. Один коштує 25 крон (35 грн. — "ГПУ"). Для мене це було надто дорого, тому я не платила. Не бачила жодного контролера. Знала, що штраф — 350 гривень на наші гроші, але все одно ризикувала: за тиждень я зекономила значно більше. Турнікетів на вході немає, ніхто не дивиться, чи платиш ти. Знайомі розповідали, що норвезькі контролери не схожі на наших. До одного хлопця на платформі підійшла дівчина в потертих джинсах, на повідку тримала собаку. Виявилося, вона — контролер. Попросила показати квиток, він його мав. Норвежці добросовісні, тому завжди платять за проїзд. Без білетів їздять лише іноземці.

Зараз ви читаєте новину «Норвежці виходять на пенсію в 67 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути