Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2011 07:00

Нобелівські лауреати повечеряли з королем

У суботу в концертному холі шведської столиці Стокгольм, король Карл XVI Ґустаф вручав нобелівські премії з медицини, літератури, економіки, фізики й хімії. Того ж дня в норвезькій столиці Осло правозахисниці з Ліберії та Ємену отримали премію миру.

Традиційно у Стокгольмі, на роковини смерті засновника Альфреда Нобеля, дають урочистий бенкет і вручають премію. Вона складається із золотої медалі, диплома та 10 млн крон, це майже 12 млн грн. Якщо премію отримують кілька осіб, суму ділять між ними.

Головує на бенкеті королівська родина. Цьогоріч запрошення отримали 1400 гостей. Залу прикрасили білими, жовтими й помаранчевими квітами. Чоловіки були одягнені у смокінги з білими краватками, жінки — у вечірні сукні.

Місце одного з лауреатів, канадця доктора Ральфа Стейнмана, залишили порожнім. Нагороду прийняла вдова Клавдія.

Усі троє жінок, які отримували премію миру, були вбрані в національний одяг. Перша демократично обрана жінка-президент в Африці, ліберійка Елен Джонсон-Серліф одягла фіолетову сукню й головний убір. Її співвітчизниця, захисниця прав жінок Леймах Гбові — жовту блузу й квітчасті спідницю та хустку. Єменка Таваккул Карман прийшла в чорному до п'ят вбранні й хустці, що закриває обличчя.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівські лауреати повечеряли з королем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути