понеділок, 14 грудня 2009 19:06

Німця змусили стати турком

Автор: фото з сайту www.spiegel.de
  21-річний Мухаммед Еке в пекарні в передмісті Стамбула кілька тижнів тому. Пропрацював там недовго. Його звільнили, бо не знає турецької мови
21-річний Мухаммед Еке в пекарні в передмісті Стамбула кілька тижнів тому. Пропрацював там недовго. Його звільнили, бо не знає турецької мови

Мухаммед Еке, 21 рік, народився в Німеччині у родині турецьких емігрантів. Ті, коли в"їжджали до країни, порушили закони. За це цьогоріч у серпні Мухаммеда депортували до Туреччини. Він не знає мови, живе в аеропорту в Стамбулі. У Німеччині залишилися друзі й кохана.

У 1980-х батьки Еке приїхали до цієї країни без паспортів. Збрехали, що втекли з Лівану, де точилася громадянська війна. Завдяки цьому отримали дозвіл на проживання, оселилися в місті Ессен. У них народилися 11 дітей. Еміграційні служби розкрили обман 2001-го. За чотири роки подружжя та вісьмох їхніх дітей депортували до Туреччини.

— Того дня я гостював у старшого брата — він живе окремо. Додому приїхали еміграційні служби і забрали всіх в аеропорт, — говорить  Мухаммед. — Старших брата й сестру не чіпали, бо у них вже були німецькі паспорти, а я тоді ще був неповнолітнім.

Хлопця забрали до притулку для біженців, він звідти втік. Його зловили 2008-го, дев"ять місяців тримали у центрі для нелегалів, потім вислали до Стамбула.

— Я прилетів туди із сумкою і 50 євро в кишені — стільки дають депортованим. Перші тижні ночував у мечеті на території аеропорту. Потім улаштувався прибиральником до пекарні в передмісті. Спав у будинку власника, доки не звільнили. Зрештою повернувся в аеропорт. Там комфортніше — я не знаю мови, й турки непривітні.

Він має заплатити 20 тисяч євро

Еке каже, що батьків бачити не хоче: ображений на них через те, що порушили німецькі закони. Не має жодних документів, окрім посвідчення департованого.Турецький паспорт не оформлятиме. Боїться, це завадить повернутися йому до Німеччини.

— Я там народився і вважаю себе німцем, — переконує. —  Зможу приїхати туди, якщо візьму шлюб із жінкою з німецьким паспортом.

В Ессені в Мухаммеда залишилася кохана, 23-річна Метаб Саба. Спілкуються через Інтернет. У серпні вона прилітала до Стамбула.

— Я отримала німецький паспорт і згодна вийти за Мухаммеда, — говорить Саба. — Але він має заплатити еміграційним службам у Німеччині 20 тисяч євро, щоб повернутися — у стільки обійшлася його депортація. Де ж нам узяти такі гроші?

Зараз ви читаєте новину «Німця змусили стати турком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути