Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 00:45

"Не думаю, що він кохався на стороні ще з кимось"
2

Доріс Кеслросс позує для портрета 1936-го. Була дружиною Велентайна Брауна
Фото: WWW.DAILYMAIL.CO.UK
Вінстон Черчилль у циліндрі, довгому пальті та з тростиною йде з дружиною Клементиною до Вестмінстерського абатства в Лондоні, 1930 рік

Британський телевізійний "Четвертий канал" покаже в березні цього року документальний фільм "Таємна пригода Черчилля". Розкажуть про роман британського політика й дружини дворянина Доріс Кеслросс.

Джессі Доріс Делевінь народилася 1900 року в Лондоні в набожній сім'ї продавця товарів для шиття й домогосподарки. Продавала свої старі сукні актрисам і співачкам театральних хорів. На ці гроші розважалася в нічних клубах із багатіями.

Коли їй виповнилося 28 років, вийшла заміж за Велентайна Брауна, віконта Кеслросса. Був такий гладкий, що не міг зашнурувати черевики. Розтринькував родинне майно і мав великі борги. Його друг Вільям Еткен узяв Велентайна на роботу журналістом у свої видання. Пізніше Браун обійняв посаду директора.

1933-го Черчилль і Доріс зустрілися завдяки спільному знайомому барону Бівербруку.

59-річний Черчилль був у шлюбі з Клементиною Спенсер, 48 років. Виховували п'ятьох дітей. Кажуть, політик не був ласий до жінок. Його вважали зразком подружньої вірності.

Для Вінстона Черчилля це був складний час. Його політична партія програла на виборах до британського парламенту. Настала Велика депресія (найбільша світова криза ХХ ст. Її початком вважають падіння акцій на фондових біржах США. — ГПУ). Політик часто напивався і захоп­лювався азартними іграми. Аби розважитися, вирушив до Франції. Під час вечірки на віллі Бівербрука познайомився з Доріс. Провели ніч у готелі "Рітц" (один із найрозкішніших готелів ­світу. — ГПУ).

Черчилль написав принаймні два портрети коханки.

— Дружини не було поруч і він зрадив її. Не думаю, що за майже 60 років шлюбу він кохався на стороні ще з кимось, — розповідав секретар Черчилля Джон ­Колвіл.

"Ти була свідченням благословіння та променем сонця в басейні", — писав Черчилль у листі до коханки 1934 року.

Роман тривав чотири роки.

1942-го Черчилль і Доріс зустрілися знову під час його візиту до США. Жінка розлучилася із Велентайном. Мешкала у Нью-Йорку і не мала грошей, аби повернутися додому. Звернулася по допомогу до Черчилля, який став прем'єр-міністром Британії.

Повернувшись додому, Доріс Кеслросс спокусила сина Вінстона Черчилля, 21-річного Рендольфа. Їх заскочив на гарячому голова чоловічого клубу.

— Я спершу побачив прекрасні жіночі ноги. Коли чоловік підвів очі, я зрозумів, хто це, — розповідає свідок.

Вибухнув скандал. Черчилль-старший не став карати сина. Застеріг не ходити протоптаними стежками. Рендольф не дослухався поради батька. Йому подобалося дратувати колишнього чоловіка Доріс. Одного разу зателефонував тому і сказав:

— Вгадай, де я? Я — в ліжку з твоєю дружиною.

Якось Велентайн і Рендольф зустрілися в лондонському клубі. Віконт Кеслросс пригрозив Черчиллю-молодшому, що поб'є його.

— Не роби цього. Я не твоя дружина, — відповів той.

Наступна їхня зустріч відбулася в ­ресторані. ­Віконт кинув у Рендольфа вазу, а влучив у відвіду­вачку. Після цього Черчилль-старший наполіг, аби Доріс і його син розірвали стосунки.

Доріс Кеслросс померла 9 грудня 1942-го від передозування снодійним.

Зараз ви читаєте новину «"Не думаю, що він кохався на стороні ще з кимось"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути