четвер, 06 грудня 2012 00:15

Найстарша жінка перед смертю дивилася передачу про Різдво

Автор: фото з сайта www.popjargononline.com
  Довгожителька Бессі Купер 11 років мешкала в будинку для літніх. Останні дні хворіла на шлунковий вірус
Довгожителька Бессі Купер 11 років мешкала в будинку для літніх. Останні дні хворіла на шлунковий вірус

У вівторок, 4 грудня, в американському місті Монро, штат Джорджія, померла найстаріша жителька планети 116-річна Бессі Купер. Останні дні хворіла на шлунковий вірус.

— Уранці вона ретельно розчесала волосся. Потім сіла дивитися передачу про Різдво, — розповідає син 77-річний Сідні Купер.

Довгожителька 11 років мешкала в будинку для літніх, за 72 км від міста Атланта. Близько полудня медсестри зауважили, що жінка почала важко дихати. Її відвели в палату і під'єднали до кисневого апарата. Близько 14.00 серце Бессі Купер зупинилося.

Згодом син розповів, що напередодні мати казала, що почувається набагато краще і шлунок її більше не турбує.

Бессі говорила, що дожила до такого віку, бо ніколи не пхала носа в чужі справи і намагалася їсти здорову їжу.

— Ну це не зовсім так, — заперечує Сідні Купер. — На свято могла відщипнути шматочок смаженої курки, з'їсти яєчню з беконом чи трохи картопляних чіпсів. Але це все в міру і вкрай рідко. Удома була суворою. Коли казала щось зробити, це означало: хоч би що трапилося, це має бути виконано.

Торік у січні ім'я Бессі Купер як найстарішої жительки Землі вписали у Книгу рекордів Гіннеса. Згодом виявилося, що у Бразилії живе на 48 днів старша Марія Гомес. Рішення переглянули, американка стала на другу сходинку серед найстарших. За місяць бразилійка померла і Бессі знову стала рекордсменкою.

— Уперше зустрів її 111-річною. Мала блискучу пам'ять, читала книжки, — розповідає старший консультант Книги рекордів Гіннеса Роберт Янг.

Бессі Купер народилася у штаті Теннессі 1896-го. Пішла до школи 5-річною. Згодом здобула освіту педагога. 28-річною вийшла заміж. З чоловіком Лютером Купером виховали чотирьох дітей. Прожили у шлюбі 39 років до смерті чоловіка.

— Мама чомусь завжди казала, що найщасливішою почувалася у 80 років. Завжди пам'ятатиму її із сапкою в руках і в солом'яному капелюшку. Вона наче так і стоїть у квітнику посеред бур'янів, — каже один із синів. — У будинку матері завжди були свіжі квіти у вазах. Вона часто дивилася новини по телевізору і багато читала, доки не погіршився зір.

У Бессі Купер залишилися четверо дітей, 11 онуків, 13 правнуків і двоє праправнуків.

Найстарша жителька планети тепер 115-річна американка Діна Манфредіні. Найдовше з усіх прожила француженка Жанна Кальман, померла 122-річною 1997-го.

Зараз ви читаєте новину «Найстарша жінка перед смертю дивилася передачу про Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути