вівторок, 26 вересня 2017 06:45

Найбагатша жінка світу витратила на коханця 1,3 мільярда євро

Автор: www.diariouno.com
  Найбагатша жінка світу француженка Ліліан Бетанкур заробила на косметичній торговельній марці ”Лореаль” 39,5 мільярда доларів
Найбагатша жінка світу француженка Ліліан Бетанкур заробила на косметичній торговельній марці ”Лореаль” 39,5 мільярда доларів

21 вересня у столиці Франції Парижі уві сні померла власниця компанії "Лореаль" Ліліан Бетанкур, 94 роки. У рейтингу "Форбз" 2017 року вона була 14-ю зі статком $39,5 млрд. Бетанкур була найбагатшою жінкою у світі.

Ліліан Бетанкур народилася 21 жовтня 1922 року в Парижі. Її батько Ежен Шуеллер, хімік-косметолог, вивів формулу синтетичної фарби для волосся. Випробував її на дружині Луїзі. Якість винаходу оцінили всі знайомі родини. Незабаром Шуеллер відкриває перукарню, фарбу для якої виробляє у власній спальні двокімнатної квартири. А 1909 року в паризьких магазинах вперше з'являється продукція під назвою "Лореаль". Це скорочення від двох французьких слів l'or — золото і aureole — ореол.

Ліліан здобула освіту в католицькому чернечому ордені домініканців і в 15 років почала працювати в компанії батька — клеїла етикетки на пляшечки з косметикою.

У роки Другої світової війни Ліліан захворіла на туберкульоз. Їй прописали лікування гірським повітрям. В одному зі швейцарських санаторіїв зустріла політика Андре Бетанкура, з яким побралася 1950-го. Він був членом французької фашистської групи "Ля Каґуль", яку в 1930-ті підтримував батько Ліліан. Після війни Бетанкур обіймав міністерські посади у Франції, залишаючись при цьому заступником голови компанії "Лореаль".

1953-го у Ліліан і Андре народилася донька Франсуаза.

По смерті батька 35-річна Ліліан стала головним акціонером "Лореаль" і вивела компанію на ринки Європи й США. Згодом з'явився легендарний слоган: "Адже я цього варта".

Продукцію рекламували зірки кіно Катрін Деньов, Міла Йовович, Кейт Мосс, співачка Бейонсе, модель Клаудіа Шиффер, автогонщик Міхаель Шумахер.

Смерть чоловіка Андре 2007 року стала для Ліліан особистим горем і спричинила серію скандальних і кримінальних історій.

Єдина дочка Франсуаза заявила, що матір витрачає на молодого коханця-фотографа Франсуа-Марі Баньє шалені гроші і попросила суд визнати її недієздатною. Оплачувала поліси на страхування життя на 515 млн євро, подарувала 11 картин вартістю 20 млн євро і давала чималі кошти на кишенькові витрати. Загалом витратила на коханця 1,3 млрд євро.

Відділ по боротьбі з фінансовими злочинами французької поліції організував розслідування і передав справу в суд.

У грудні 2009-го суддя зажадав результатів психічного стану Ліліан Бетанкур. Однак вона відмовилася пройти перевірку. Тоді донька Франсуаза надала як доказ неосудності своєї матері записи її телефонних розмов. На них чути, що Бетанкур зробила коханця своїм єдиним спадкоємцем.

— Він дуже інтелігентний. Але стає занадто вимогливим: дайте мені те, дайте мені це… Він мене вбиває, — каже Ліліан на одному із записів.

Поліцію зацікавила не тільки історія з альфонсом. На тій же плівці була записана розмова мільйонерки з її фінансовим консультантом.

З неї випливало, що Бетанкур уникла сплати податків, зберігаючи значні кошти на таємних рахунках у швейцарських банках. Скандал вибухнув після інтерв'ю колишнього бухгалтера Ліліан. Вона розповіла, що французькі політики отримували гроші в конвертах в особняку Бетанкур, а один із міністрів отримав 150 тис. євро готівкою в березні 2007 року на президентську кампанію Ніколя Саркозі. За словами бухгалтера, Саркозі також був частим гостем у будинку багатійки і отримував конверти з готівкою, коли був мером Нейі-сюр-Сен.

У жовтні 2010 року Франсуаза втретє зажадала визнати матір недієздатною. Ліліан подала на дочку в суд, звинувативши її в психологічному насильстві. Та вже 6 грудня стало відомо про мирову угоду матері й дочки. Фінансовими справами Бетанкур почав завідувати її адвокат. А за півроку стали відомі результати медогляду: у Ліліан виявили хворобу Альцгеймера. На підставі цього в жовтні суд передав активи Бетанкур в управління її дочки, а Ліліан — під опіку одного з онуків. Вона вийшла з ради директорів "Лореаль". Її місце в керівництві компанії посів онук 25-річний Жан-Віктор Мейерс.

Зараз ви читаєте новину «Найбагатша жінка світу витратила на коханця 1,3 мільярда євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути