Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2020 00:26

На берег викинуло тисячі мертвих тварин

Автор: ESQUIRE.RU
  Камчатське узбережжя вкрите мертвою рибою, мідіями, морськими їжаками, молюсками, крабами, кальмарами й восьминогами. Люди скаржаться на сильний біль у животі, судоми й лихоманку. Вміст нафтопродуктів у воді вчетверо перевищує норму, за офіційними ­даними
Камчатське узбережжя вкрите мертвою рибою, мідіями, морськими їжаками, молюсками, крабами, кальмарами й восьминогами. Люди скаржаться на сильний біль у животі, судоми й лихоманку. Вміст нафтопродуктів у воді вчетверо перевищує норму, за офіційними ­даними

Біля берегів Камчатки на Далекому Сході Росії сталася екологічна катастрофа. На берег викинуло тисячі морських тварин. Їх поспіхом прибрала місцева влада.

У воду потрапили невідомі отруйні речовини. Чиновники кажуть, причиною стали токсичні водорості, які шторм підняв з глибин, або вулканічна активність. Екологи це заперечують.

— Влада робить із нас дурнів, — говорить еколог Геннадій Івлєв. — Рибалкам було погано, як при отруєнні бензином і чадним газом. Діти в найближчому поселенні блювали та непритомніли. У багатьох — шкірні висипання. Які водорості мають подібний ефект? Лабораторіям заборонили брати аналізи. Щоб ми не знали, чим нас труять. Про те, що робиться з рибою і ссавцями, навіть не хочу думати. Морські птахи гинуть. Але пір'я в них чисте. Коли витікає нафта, мертві тварини виглядають інакше.

Припускають, що справжні причини катастрофи — розлив нафти з танкера чи витік токсичного ракетного палива з військової бази неподалік.

Поряд із місцем забруднення помітили два російські танкери. Перший перевозить хімікати. Друге судно — нафтовий танкер.

— Три тижні тому після серфінгу відчув запаморочення, головний біль. Було таке враження, що очі затягло плівкою. Дерло в горлі, набрякали зв'язки. Смак океану — гіркий, не солоний, — розповідає серфер Андрій Морозов. — Через певний час були симптоми отруєння в 20 людей, які плавали в морі. Вода ставала каламутніша, густа. З різних кінців узбережжя є фото і відео з купами мертвих тварин. Нещодавно отримали від "Грінпіс" супутникові знімки річки, яка впадає в океан. Видно, що вода з розводами ніби від бензину чи солярки. Фото доводять, що ще 9 вересня річка виливала тонни отрути. Минув місяць. Ніякої спроби запобігти катастрофі не було. Ніхто не бачив експертів на узбережжі.

Вище по річці Наличево, що впадає в океан, розташовані кілька військових полігонів. Екологи кажуть, там зберігають отруйні речовини. За ­однією версією, стався витік гептилу — високотоксичного ракетного палива.

— Екологічна катастрофа на Камчатці — справа рук військових, — говорить політик Володимир Мілов. — Там більше нікого немає. Промисловість відсутня. Говорити про витік із суден у морі — смішно. Це спроба "відмазати" військових. Нікому не хочеться визнавати, що на подібних об'єктах можливі такі катастрофи. Ніхто нічого не контролює і ні за що не відповідає.

Зараз ви читаєте новину «На берег викинуло тисячі мертвих тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути