Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2013 07:00

Монахи відбивалися від поліцейських коктейлями Молотова

У понеділок ченці грецького Есфігменського монастиря кидали пляшками коктейлю Молотова та камінням у судових приставів, присланих, щоб вигнати їх з адміністративної будівлі в селищі Карієс, центрі священної для православних Афонської обителі. Есфігменців намагаються виселити, бо ті називають єретиком Вселенського патріарха Константинополя.

— За інформацією поліцейських, у судових виконавців кидали вибуховими речовинами, — каже губернатор Афона Арістос Касміроглу. — Закон має стосуватися всіх. Усі повинні зберігати святість цього місця.

Вісім приставів намагалися зламати ворота бульдозером, щоб виселити з будівлі 20 монахів. За словами отців, один із них мало не загинув. Заперечують, що використовували горючі речовини.

— Вони (судові виконавці. — "ГПУ") прийшли зранку і почали грюкати в двері.  Попередили їх: якщо провокуватимуть нас — відреагуємо, — говорить чернець Елдер Саввас.

Есфігмен — один із 20 монастирів Афона, де живуть близько 120 монахів. Їхній конфлікт із церквою та владою розпочався майже 50 років тому. Тодішній Константинопольський патріарх Афінагор зустрівся з Папою Римським Павлом VI, чим спричинив незадоволення монахів. Ті й дотепер у молитвах не поминають Вселенського патріарха Варфоломія. Кажуть, він сповідує єресь екуменізму, руху за об'єднання церков.

Монастир намагалися захопити кілька разів. Останнє рішення про виселення з адміністративної будівлі суд прийняв, щоб заселити туди інших монахів альтернативної есфігменської спільноти, які підтримують Константинополь.

Есфігменці забарикадувалися в будинку й нікого не впускають. На своїй інтернет-сторінці повідомляють, що отцям відключили воду, вони не мають достатньо їжі та медикаментів.

Зараз ви читаєте новину «Монахи відбивалися від поліцейських коктейлями Молотова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути