пʼятниця, 20 квітня 2018 07:05

Молот клали в ложе молодятам

Автор: www.amazonaws.com
  Археологи знайшли на острові Рюген у Балтійському морі браслети, намиста, пряжки, обручки, прикраси з перлів і майже 600 срібних монет. Завдяки їм установили вік скарбу — друга половина Х століття
Археологи знайшли на острові Рюген у Балтійському морі браслети, намиста, пряжки, обручки, прикраси з перлів і майже 600 срібних монет. Завдяки їм установили вік скарбу — друга половина Х століття

Активісти з об'єднання археологів-любителів 13-річний Лука Малашніченко та його учитель Рене Шон знайшли на німецькому острові Рюген у Балтійському морі скарб, якому майже тисяча років. Прикраси та монети належали королю Данії та Норвегії Гаральду І Синьозубому.

Лука й Рене досліджували острів за допомогою металошукачів. Перші срібні монети виявив школяр. Показав учителю. Чоловік повідомив про знахідку місцеву владу.

Науковці, які прибули на острів, знайшли брас­лети, намиста, пряжки, обручки, прикраси з перлів і майже 600 срібних монет.

Найціннішою є прикраса-оберіг мйолнір, говорять археологи. Амулет має вигляд молота верховного скандинавського бога Тора. Молот міг підняти лише власник, а удар ним викликав грім і блискавку, за легендою. Мйолнір був популярним амулетом. Його клали в ложе молодятам, щоб у сім'ї народжувалися здорові діти.

— Це найцінніший скарб другої половини Х століття. Його значення для вивчення історії Скандинавії величезне, — каже археолог Міхаель Ширрен, який керує розкопками. Вони займають площу приблизно 400 кв. м.

Король Гаральд І Синьозубий народився серед вікінгів у 900-х. Точна дата невідома. Своє прізвисько отримав через темні зуби. Протягом кількох десятиліть правив Данією, а потім і Норвегією. Об'єднав Данію і навернув її у християнство. Після того на монетах почали карбувати хрести.

У 1872–1874 роках на острові Хіддензе поряд із Рюгеном виявили золотий скарб. Він також належить до епохи короля Гаральда І Синьозубого. Власником був сам король або хтось із його родини, припускають учені.

Зараз ви читаєте новину «Молот клали в ложе молодятам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути