вівторок, 27 квітня 2010 01:53

Молдова вимагає від Росії 28 мільярдів доларів

Державна комісія Молдови з вивчення та оцінки тоталітарного комуністичного режиму підрахувала збитки, завдані радянською окупацією. Вони становлять близько $28 млрд. На думку вчених, виплатити їх має Росія.

Про те, скільки Росія винна Молдові, у Кишиневі говорять із початку 1990-х. Після приходу до влади націонал-демократів виконувач обов"язків президента Міхай Ґімпу, один із лідерів Ліберальної партії, створив комісію.

Як правонаступниця СРСР, Росія винна Молдові $27,8 млрд компенсації за збитки радянської окупації, стверджує член комісії, історик В"ячеслав Ставіла. Він відзначив, що це  рахунок за винищення та депортацію молдавського населення. Зокрема, компенсацію за винищення 174 тис. осіб від голоду в 1946–1947 роках визначили сумою $15,72 млрд, 72 тис. осіб, які постраждали від депортації — $6,23 млрд. Компенсацію за загибель 55 тис. молдаван на передовій німецько-радянського фронту обрахували сумою $5,9 млрд. Ставіла каже, що керується методиками, розробленими країнами Балтії, коли ті обраховували збитки, завдані радянською окупацією. Раніше Латвія заявляла про $20 млрд, а Литва — про $18,5 млрд збитків. Росія країнам Балтії збитків не платила.

Латвія заявляла про $20 млрд збитків

Якщо комісія погодиться із висновками Ставіли, вимоги до Москви має затвердити парламент Молдови.

— Із погляду справедливості та історії, вимога Ставіли правильна. Адже ніхто не може заперечувати страждання молдавського народу та матеріальні збитки, яких завдала окупація, — каже "ГПУ" Серджіу Прапорщик, 36 років, редактор молдовської газети "Флукс". — Але, з практичного погляду, — це чистий популізм. Звісно, ніякої компенсації Росія не платитиме. Не думаю, що це дійде до парламенту. Окрім того, ми не можемо судити сучасних росіян. Вони — не ті люди, які знущалися з нашого населення. Нам потрібне радше примирення. Але й визнання злочинів теж.

Молдова перебувала у складі Радянського Союзу в період 1940–1941-го та 1944–1991 років. Її окупували внаслідок пакту Молотова–Ріббентропа.

Зараз ви читаєте новину «Молдова вимагає від Росії 28 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути