вівторок, 06 вересня 2016 00:00

Матерів загиблих дітей засудили до громадських робіт

У ніч на 2 вересня в Північній Осетії, Російська Федерація, шістьох жінок засудили до штрафів і громадських робіт. У футболках із написом "Путін — кат Беслана" стояли біля фотографій своїх загиблих дітей на панахиді за жертвами теракту.

1 вересня 2004-го 30 бойовиків узяли в заручники 1,1 тис. людей у школі №1 міста Беслана. Утримували їх три дні. 3 вересня влада почала штурм. Загинули 334 заручники. 186 із них — діти. Вбили 29 бойовиків. Двоє із шести засуджених матерів перебували тоді в школі.

Жінок затримали й відвезли до відділку поліції. Потім — до суду. Там чекали вироку 15 год. Одна із засуджених не мала футболки з написом. Її визнали винною, бо не зупинила інших. При затриманні жінок травмували.

— У відділку питали про наші претензії до Путіна, — розповідає після суду Емма Бетрозова. Під час штурму загинули її чоловік і двоє синів. — Він винен у смерті моїх дітей. За 12 років ми не отримали жодної чіткої відповіді від влади. Хто допустив, що терористам удалося захопити будівлю? Чому іноземні експерти припускають, що вибухи сталися через постріли зовні? Чому Асланові Масхадову (на той час — президент Чеченської республіки Ічкерія. — ГПУ) не дозволили розпочати перемовини, аби врятувати всіх дітей? Чому розпочали штурм? Що там робили танки й вогнемети? Чи стріляли вони у спортзал, повний дітей? Мого чоловіка вбили 1 вересня. Протягли за ноги через весь спортзал. Хлопці сиділи біля тіла. ­Уявіть, що вони відчували. А потім загинули й вони. Їм було 14 і 16 років. Напис придумала я. 2015-го ми прийшли з таким плакатом. Нам не дали постояти й п'яти хвилин. Цьогоріч подумали, що футболки з нас не знімуть. Фатіма Цірімова не мала такої. Але кричала, щоб нас не сміли затримувати. У неї на руках під час штурму помер спочатку один син, потім — другий. Її сильно поранили.

Торік Європейський суд із прав людини прийняв позов постраждалих унаслідок теракту в Беслані. Претензії до влади — бездіяльність щодо попередження теракту й зменшення кількості жертв, погане планування операції зі звільнення заручників, невибіркове застосування зброї.

Зараз ви читаєте новину «Матерів загиблих дітей засудили до громадських робіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути