пʼятниця, 03 червня 2011 08:30

Мальтійцям дозволили розлучатися

28 травня на острові Мальта на референдумі 72% жителів проголосували за легалізацію розлучень. Це була єдина країна ЄС, де забороняли розривати шлюб. Тепер мальтійський парламент має ухвалити закон, що узаконить процедуру. Католицькі священики висловили своє незадоволення.

— Навіть якщо я не згоден із результатами референдуму, ми повинні поважати думку більшості, — каже Лоренс Ґонзі, прем'єр-міністр Мальти.

Раніше мальтійські пари мали звертатися до суду, щоб розлучитися. Другий варіант — просити ануляції шлюбу в церкві. Мальтійці часто їздили розлучатися за кордон. Потім їхній статус поступово набував чинності вдома. Повторно одружитися після цього було складно.

— Нарешті влада прийме адекватне рішення. Через заборону розлучень образ Мальти як європейської країни сильно страждав, — говорить Джейден із мальтійської столиці Валетта.

Мальта була однією із трьох країн, де забороняли розлучення. Дві інші — Філіппіни і Ватикан. Останніми у Європі 1970-х дозволили розривати шлюби Італія та Іспанія. У мусульман розлучення можливе за взаємною згодою або вимогою чоловіка. Протестантська церква дозволяє розходитися у випадках подружньої зради.

В Ірландії розірвання шлюбу легалізували 1997-го. Щоб розлучитися, пара має прожити окремо чотири роки. Наймати адвоката для судового процесу забороняють. Відновити такий шлюб неможливо.

2004 року влада дозволила легалізувати розлучення в Чилі. У Таїланді розрив шлюбу відбувається як ритуальна церемонія. Подружжя запалює дві свічки. Той, чия свічка гасне першою, залишає дім, не взявши речей.

Зараз ви читаєте новину «Мальтійцям дозволили розлучатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути