четвер, 12 травня 2011 04:00

Люди частіше хворітимуть на рак шкіри

Озоновий шар над Арктикою за останні місяці зменшився на 40 відсотків. Фахівці зі Всесвітньої метеорологічної організації кажуть, це найбільше за півстоліття. Через це в Європі може змінитися клімат. Люди частіше хворітимуть на рак шкіри.

Озон утворюється на висоті понад 15 км.

— Це їдкий блакитний газ, отрута, що здатна вбити все живе біля самої поверхні Землі, — пояснює столичний біолог Олександр Криворучко, 67 років. — Він утворився в атмосфері понад 400 мільйонів років тому. Після цього на суші зародилося життя. Рослини до того росли лише у воді.

Учені виявили, що більше газу в атмосфері виникає там, де найпотужніше сонце — біля екватора. Озон поглинає промені й нагрівається.

— Ультрафіолетові промені ушкоджують ДНК організмів. Тварини захищені від опромінення шерстю та грубою шкірою. Проте від жорсткого сонячного проміння вже гине планктон у океанах. Від нього залежить існування морських тварин, коралів.

Найбільше озонові діри шкодять людям. Ультрафіолет впливає на поверхню тіла.

— Сонячне проміння зумовлює опіки шкіри, рогівки ока, різні види раку шкіри та імунну недостатність, — говорить столичний лікар Кузьма Хобзей, 27 років. — Через озонову діру жителі Австралії  хворіють на рак шкіри у десятки разів частіше, ніж в інших частинах світу. У розвинених країнах метеорологічні служби складають прогнози погоди з урахуванням інтенсивності ультрафіолетового опромінення. Таким чином люди знають, у які дні сонце особливо небезпечне. В Україні такої практики немає.

Зараз ви читаєте новину «Люди частіше хворітимуть на рак шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути