Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2018 00:30

Лист Ейнштейна про Бога продали з аукціону

Рукописний лист лауреата Нобелівської премії з фізики Альберта Ейнштейна, в якому він розглядає концепцію релігії, продали на аукціоні "Крістіз" у Нью-Йорку за $2,89 млн — майже 81 млн грн.

"Слово "Бог" для мене не що інше, як відображення і продукт людської слабкості, Біблія — колекція поважних, але все ж примітивних легенд", — пише фізик.

"Цей надзвичайно відвертий і особистий лист був написаний за рік до смерті Ейнштейна. У ньому найбільш точно сформульовані його релігійні та філософські погляди", — повідомляють на сайті аукціону.

Учений написав лист німецькому філософу Еріху Гуткінду у відповідь на одну з його робіт "Вибір життя: біблійний заклик до повстання". У ньому автор звеличує євреїв і ставить їх вище за інших людей, а Танах (набір святих книг юдаїзму. — ГПУ) представляє як заклик до війни.

"Єврейський народ, до якого я маю честь належати, ніяк не звеличується над усіма іншими народами і нічим не кращий за них. Як і всі інші релігії, юдаїзм — лише втілення первісних забобонів", — пише Ейнштейн.

Лист продали в оригінальному конверті з кількома правками Ейнштейна і фотографією Гуткінда. Він написаний німецькою мовою на двох сторінках, підписаний "А. Ейнштейн" і датований 3 січня 1954 року.

Зараз ви читаєте новину «Лист Ейнштейна про Бога продали з аукціону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути