вівторок, 31 серпня 2010 07:12

Компанія втратила шість мільярдів через помилку інженерів

Компанія "Брітіш Петролеум" завершила внутрішнє розслідування причин аварії нафтової платформи в Мексиканській затоці. Вибух стався через неуважність інженерів.

Працівники платформи зняли неправильні, завищені показники тиску нафти у свердловині. Після того нафтовики почали використовувати морську воду замість спеціальної бурильної речовини, яка важча за нафту та природний газ. Вода не стримала газу. Той просочився у свердловину, а звідти потрапив на поверхню.

Деталі розслідування опублікують за 10 днів. Звіт міститься на 200 сторінках. Командою слідчих керував голова лондонського приватного бюро Марк Блай. Детективи збирали свідчення одразу після аварії. Допитали віце-президентів компанії, менеджерів та інженерів.

"Брітіш Петролеум" повинна нести часткову відповідальність за наслідки вибуху, за висновками детективів. Платити штраф має також офшорна нафтодобувна компанія "Трансоушен". Та обіцяє стягнути частину штрафу з інженерів. Який штраф платитиме нафтова галузь — невідомо. Прізвищ винуватих також не називають.

— Звичайно, мільярда з них не вимагатимуть. Але їхня помилка коштувала компанії репутації, а екосистемі — життя, — каже речник "Бритіш Петролеум".

Організація захисту прибережної зони погоджується з результатами розслідування.

Катастрофа сталася 20 квітня, через два дні платформа пішла під воду. В результаті вибуху загинуло 11 робітників. У Мексиканську затоку витекло понад 4 млн барелів нафти. Загальні збитки компанії — $6 млрд. Витік нафти зупинили на початку серпня.

Зараз ви читаєте новину «Компанія втратила шість мільярдів через помилку інженерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути