четвер, 07 жовтня 2010 03:00

Колишній росіянин здобув Нобелівську і Шнобелівську премії

Автор: фото: Reuters
  Андрій Гейм (ліворуч) і Костянтин Новосьолов 5 жовтня сидять біля Манчестерського університету після оголошення, що вони здобули Нобелівську премію
Андрій Гейм (ліворуч) і Костянтин Новосьолов 5 жовтня сидять біля Манчестерського університету після оголошення, що вони здобули Нобелівську премію
Британець російського походження 51-річний Андрій Гейм перший отримав Нобелівську і Шнобелівську премії. У вівторок, 5 жовтня, йому вручили Нобелівську премію в галузі фізики. А 10 років тому присудили антинобелівку - премію Шнобеля. ЇЇ одержують за винаходи, що "спочатку викликають сміх, а потім змушують замислитися".

Антипремію лауреат здобув за працю про використання магнітів для левітації жаб. Так називають явище, коли об'єкт без видимої опори літає в просторі, не притягується до землі. Андрій Гейм із британським колегою Майклом Беррі опублікував статтю "Про летючих жаб і левітрони".

Цього року найпрестижнішу міжнародну наукову премію Андрієві Гейму та Костянтинові Новосьолову присудили "За новаторські експерименти в дослідженні двовимірного матеріалу графена". Цей матеріал за міцністю схожий на алмаз. Але дуже гнучкий - його можна скрутити в трубку. Графен науковці відкрили 2004 року. Припускають, що в майбутньому він витіснить кремній при виготовленні процесорів для комп'ютерів.

Обидва науковці мають російське коріння. Працюють у Великій Британії.

- Графен доводить, що не обов'язково вчитися у Гарварді чи Кембриджі й мати найсучасніше обладнання. І в менш престижних університетах можна винайти щось дивовижне, - говорить Андрій Гейм. - Мене називають трудоголіком. Але я не працюю в традиційному розумінні цього слова. Моя робота - це моє хобі.

Андрій Гейм народився в місті Сочі в сім'ї інженерів німецького походження. Закінчив Московський фізико-математичний інститут. Із 2001-го дотепер із дружиною Іриною Григор'євою працює у Манчестерському університеті в Британії.

Нобелівську премію вручають із 1901 року за найбільші досягнення в різних галузях. Премію Шнобеля запровадили 1991-го.

Зараз ви читаєте новину «Колишній росіянин здобув Нобелівську і Шнобелівську премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути