Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2018 00:20

Колишній російський шпигун і його донька впали в кому

Автор: REUTERS
  Експерти у захисних костюмах працюють біля накритої наметом лавки у британському Солс­бері, де 4 березня знайшли Сергія Скрипаля та його доньку Юлію
Експерти у захисних костюмах працюють біля накритої наметом лавки у британському Солс­бері, де 4 березня знайшли Сергія Скрипаля та його доньку Юлію

7 березня колишній полковник Головного розвідувального управління Росії 66-річний Сергій Скрипаль та його донька 33-річна Юлія впали в кому. Зазнали впливу нервово-паралітичної речовини в торговому центрі британського Солсбері 4 березня.

Також до лікарів звернулися понад 20 людей. Скаржаться на подразнення очей та утруднення дихання. Декого поклали в лікарню. Зокрема, сержанта місцевої поліції Ніка Бейлі. Він першим приїхав на виклик. Впав у кому, але 8 березня ­опритомнів.

На місці події працювали 180 військових, серед них — експерти із хімічної зброї. У зоні ризику могли опинитися майже 500 осіб, припускають. Усіх, хто був поряд із потерпілими, просять випрати одяг.

У ресторані, де обідали Скрипаль із донькою, знайшли незначну кількість нервово-паралітичної хімічної зброї "Новачок". Про це 12 березня заявила прем'єр-міністр Британії Тереза Мей, 61 рік.

"Новачка" розробили в СРСР у 1970-х. Його можна використовувати як газ чи рідину. У 1990 роках Росія мала повністю його знищити.

— "Новачок" удесятеро сильніший, ніж будь-яка інша нервово-паралітична речовина. Формула засекречена, тому його могли використати лише росіяни. Після отруєння неможливо одужати повністю, — розповідає один із головних розробників речовини 83-річний Віл Мірзаянов.

Він у 1990-х переїхав до США. Звідти виступає із викривальними заявами проти Кремля.

Міністр закордонних справ Британії 53-річний Борис Джонсон вимагає від Москви відповісти — Скрипаля отруїли на замовлення Кремля чи "Новачок" викрали й застосували невідомі зловмисники.

У Росії заявляють, що Лондон не надсилав офіційних запитів, а ультиматумів у Кремлі не визнають. Вимагають надати доступ до матеріалів слідства.

14 березня Мей наказує 23 російським дипломатам залишити територію Британії. На це відводить тиждень. Спробує створити міжнародну коаліцію для тиску на Росію, припускають журналісти. Підтримку Лондону висловили лідери Євросоюзу, НАТО та ООН. У парламенті США закликали визнати Росію країною-спонсором тероризму та запровадити до неї жорсткіші санкції.

Кремлівські пропагандисти виказали чергову жертву спецслужб

Російські журналісти заявили, що Росія не причетна до отруєння Скрипаля. Мовляв, у Британії мешкають інші "зрадники", але вони досі не постраждали.

— Наприклад, Олег Гордієвський. Але ж його ніхто не труїть, — повідомив телеканал "Раша Тудей".

79-річний Олег Гордієвський — колишній полковник першого головного управління КДБ СРСР. Працював на британську розвідку з 1974-го по 1985 роки. Зумів перехитрити стеження та втекти з Росії. Його засудили до страти та конфіскації майна. Родину — дружину Лейлу й двох доньок — тримали заручниками в Росії. Жінки змогли виїхати лише через шість років після розпаду СРСР.

Гордієвський в еміграції видав мемуари, у яких викрив роботу КДБ, його терористичну та диверсійну діяльність.

На шиї соратника Березовського знайшли сліди удушення

12 березня у власному будинку в Лондоні помер російський підприємець 68-річний Микола Глушков. Тіло знайшла донька Наталія. Викликала поліцію. На шиї померлого виявили сліди удушення.

Глушков був близьким другом олігарха й критика Кремля Бориса Березовського. У 1990-х обіймав посаду заступника автомобілебудівної компанії "АвтоВАЗ" та фінансиста авіакомпанії "Аерофлот". Обидві пов'язані з Березовським. З "Аерофлоту" нібито вкрав $123 млн. За це 2000-го Глушкова арештували. 2003-го присудили три роки і три місяці позбавлення волі. Цей термін відбув під час слідства та ­процесу, тому вийшов на волю у залі суду. Через сім років отримав політичний притулок у Британії.

2013-го Бориса Березовського знайшли мертвим у ванній кімнаті будинку дружини Галини. Причиною смерті називали спочатку серцевий напад, потім — самогубство через повішення. Глушков наполягав, що олігарха вбили.

Зараз ви читаєте новину «Колишній російський шпигун і його донька впали в кому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути