понеділок, 26 січня 2009 18:10

Китайський Новий рік супроводжували пожежі

Автор: фото: REUTERS/Jason Lee
  До Нового року за східним календарем на олімпійському стадіоні ”Пташине гніздо” в китайському Пекіні встановили гігантський ліхтар із рогами вола
До Нового року за східним календарем на олімпійському стадіоні ”Пташине гніздо” в китайському Пекіні встановили гігантський ліхтар із рогами вола

У ніч на 26 січня по всьому світу святкували Новий рік за місячним календарем. Відзначали всюди, де живуть діаспори китайців, — на Тайвані, в Сінгапурі, Індонезії, Малайзії. Увечері їли святкові страви — китайські пельмені, соєвий сир, пагони бамбука, семена лотоса та цукерки. А потім гуляли до ранку.

Під час святкування палили багато феєрверків і стріляли петардами. Тому вночі сталося багато пожеж. У столиці Індонезії Джакарті чоловік підпалив бенгальським вогнем дах своєї хати. Вогонь перекинувся на будинки сусідів. Пожежа охопила 130 домівок. Її гасили весь день після святкування. У Пекіні сталося п"ять пожеж. 46 осіб отримали опіки.

Місячний Новий рік у Китаї ще називають святом Весни. За традицією його проводять у родинному колі. Тому напередодні святкувань мільйони китайців, які поїхали з рідних сіл до міст, намагалися дістатися батьківського дому. Через це на вокзалах по всій країні утворилися величезні затори.

Національні стільникові оператори звернулися до клієнтів із проханням привітати своїх близьких заздалегідь. Кожної новорічної ночі китайці пишуть понад 18 млрд святкових СМС. Мобільні мережі не витримують навантаження і виходять із ладу.

Китайські супермаркети та базари в ці дні підраховували прибуток. Цьогоріч попри економічну кризу жителі Китаю витратили на подарунки більше, ніж будь-коли, — приблизно $100 млрд.

Наступний місячний рік пройде під знаком Бика. Він повторюється через 12 років. Бик є символом процвітання. Китайці запалили на його честь свічки, аби світова економіка "одужала".

У Канаді парламент обговорює можливість зробити китайський Новий рік державним святом. Адже в країні живе приблизно 3 млн вихідців із Піднебесної. Щороку пошта країни випускає спеціальні святкові марки. У столиці Тайваню Тайпеї місцевий зоопарк у день перед святом показав поповнення — двох велетенських панд, привезених із Китаю на знак дружби. А в американському Лас-Вегасі найбільші казино прикрасили свої фасади зображеннями драконів. Так власники ігорного бізнесу щороку вшановують китайців, які першими почали відкривати заклади для азартних ігор на території США.

Людей, народжених у рік Бика, вважають упертими та працьовитими. Серед них — актор Річард Ґір, американський президент Барак Обама і співачка Алла Пугачова.

Зараз ви читаєте новину «Китайський Новий рік супроводжували пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути