вівторок, 20 грудня 2011 06:00

Кім Чен Ір помер у бронепоїзді

17 грудня о 8.30 у вагоні поїзда, дорогою зі столиці Пхеньян в один із регіонів, помер лідер Північної Кореї 69-річний Кім Чен Ір. У вождя зупинилося серце від надмірних фізичних і розумових навантажень, за офіційними повідомленнями. Лікарі, які в неділю робили розтин тіла, підтвердили інфаркт.

Учора в спеціальному випуску теленовин на державному телебаченні ведуча в чорному вбранні зі сльозами на очах повідомила про смерть лідера країни. На площах, вулицях і в домівках жителі КНДР плакали, коли почули звістку.

Здоров'я лідера погіршувалося давно. 2008-го він мав інсульт. Після цього протягом кількох місяців не з'являвся на людях. Мав діабет і хворобу серця. Тиждень тому на деяких підприємствах провели репетиції жалобних церемоній. Однак він до останнього їздив країною з візитами та інспекціями.

"Я не здивувався б, якщо в новинах сказали, що Кім Чен Ір помер на якійсь фабриці чи під час візиту в дитячий садок. Чутки про його смерть з'явилися ще у п'ятницю. Він давно був хворий. Корейці зараз розгублені. Ніхто не знає, яку політику проводитиме син Кім Чен Ин після смерті батька", — пише у своєму блозі корейський журналіст Пад Гі Сун.

Головою комісії з організації похорону Кім Чен Іра призначили його молодшого сина і наступника 28-річного Кім Чен Ина. В комісії 232 найвищих чиновників КНДР. Церемонію прощання запланували на 28 грудня у Пхеньяні. Тіло Кім Чен Іра покладуть до мавзолею, поруч із тілом батька Кім Ір Сена.

Кім Чен Ір народився у грудні 1942 року в партизанському таборі на найвищій горі у Північній Кореї — Пектусані, за державною версією. Коли з'явився на світ, на небі утворилася подвійна веселка. У 1980-го його офіційно оголосили спадкоємцем батька Кім Ір Сена.

Про шлюби Кім Чен Іра відомо мало. Вважають, що був одружений один раз і мав трьох коханок. Офіційно мав трьох синів. Кажуть, насправді різні жінки народили йому 17 дітей.

Колишня держсекретар США Мадлен Олбрайт характеризує покійного як добре інформованого, освіченого і розумного чоловіка. Кім Чен Ір любив баскетбол, автомобілі й іноземні фільми. Боявся літати, тому завжди їздив власним броньованим потягом. Любив смачно поїсти. Возив із собою ящики французьких вин. Особистий кухар-японець, що обслуговував Кім Чен Іра 10 років, розповідає, що лідер Північної Кореї щотижня їв суп з акулячих плавників.

Зараз ви читаєте новину «Кім Чен Ір помер у бронепоїзді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути