середа, 11 березня 2009 18:25

Кандидати обіцяють молдаванам зарплату в 500 євро

У Молдові в розпалі передвиборна кампанія. 5 квітня громадяни обиратимуть 101 депутата у новий парламент. 60% людей досі не визначилися з вибором.

— Я не знаю, за кого голосувати, кому вірити, — каже 49-річна Світлана Доробан із села Ліпованка, — Хотілося б, аби жити стало краще. А то мої 400 лєй зарплати (300 грн. — "ГПУ") — мізер.

Чи не найбільше обіцяє пересічним молдованам Ліберально-демократична партія. Її очолює Влад Філат. Це один із найбагатших людей країни. Він був міністром приватизації. Опоненти звинувачують його у привласненні шести літаків Ту-154, контрабанді цигарок та інших аферах. Філат обіцяє молдаванам зарплату в 500 євро й пенсію — 300 євро. Тільки на мітинг у столиці Філат витратив 30 тис. євро.

Старші люди на виборах голосуватимуть за комуністів, що нині при владі.

— Гріх жалітися, — каже Семен Кучеренко, 71 рік, із села Михайлівка. — Пенсію отримуємо день у день. По 660 лєй (480 грн). Нам із жінкою вистачає. Воронін (Президент Молдови. — "ГПУ"), дякуємо йому, багато добра зробив.

Економіка Молдови здивувала експертів. В умовах світової фінансової кризи національна валюта — лей — не втратила вартості по відношенню до долара. Останніх півроку купівельна спроможність населення зросла на 60%. Виробництво показало незначне зростання. Міжнародний валютний фонд зарахував Молдову до країн зі стабільною економікою.

— Нічого дивного, — заявила прем"єр-міністр Зінаїда Гречана. — Із кризою ми боремося постійно. Тому ця нова особливо нічого не змінила.

Водночас Молдова залишається найбіднішою країною Європи. Майже 50% працездатного населення працює за кордоном. Щороку заробітчани надсилають додому два державних бюджети. За перерахунками з-за кордону Молдова посідає друге місце у світі після полінезійської країни Тонга.

Ціни у Молдові вищі за українські. У супермаркеті "Фуршет" у місті Бєльци буханець хліба коштує 3,5 леї (2,5 грн), свинина — 90 (65 грн), десяток яєць — 13 лей (10 грн). Дешевші лише вітчизняні вина.

Своє волевиявлення громадяни республіки Молдова позначатимуть у бюлетенях спеціальними штампами, а не "галочками", як в Україні. У такий спосіб сподіваються запобігти фальсифікаціям.

Зараз ви читаєте новину «Кандидати обіцяють молдаванам зарплату в 500 євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути