четвер, 10 березня 2011 00:15

Каддафі направив на лівійців танки

68-річний полковник Муаммар Каддафі наказав бомбардувати міста, які контролює опозиція. Погрожує скинути бомби також на столицю Триполі, якщо там відновляться протести.

Військові ввели 35 танків у Завію. Це місто розташоване на 50 км західніше від Триполі. Бронетехніка обстрілювала з гармат житлові будинки, вулиці також бомбардували літаки. Лівійці кажуть, Завія за кілька днів перетворилася на руїну, 60 людей загинули.

— Стріляють, не розбираючись. Ракетами — в мечеті, у яких ховаються налякані люди, — розповідає місцевий житель Ібрагім. — Танки досі в місті. Боротимемося до кінця. Каддафі зайде в Завію тільки через наші трупи.

Розбомбили водогін. Найбільше від цього страждають лікарні. Хірургам води нема навіть помити руки перед операцією.

Місцеві кажуть, що на вулиці вийти неможливо, бо перехожих розстрілюють снайпери. Сотні тисяч наляканих лівійців тікають у сусідні Туніс та Єгипет.

— Бачу на вулицях дедалі більше іммігрантів. У Єгипті їх десь із мільйон. Шкода біженців — обірвані, голодні. Кілька разів думав зібрати їм щось із одягу. Сподіваюся, допоможе армія Єгипту. Вона зараз забезпечує їжею втікачів, — розповідає Амр Адель, житель Каїра, столиці Єгипту.

Лідери опозиційної Національної ради заявили у вівторок, що Каддафі мусить зректися влади впродовж 72 год. — до 19.00 п'ятниці. Погрожують, що інакше ООН введе в країну миротворчі сили. Муаммар Каддафі раніше заявляв, що не займає якихось посад, тому й відмовлятися йому нема від чого.

На початку тижня у Триполі ходили чутки, що Каддафі погодився виїхати. Вимагав лише гарантій безпеки для рідних. Офіційне Триполі це спростовує. Кажуть, полковник "не сідав із заколотниками за стіл переговорів".

Зараз ви читаєте новину «Каддафі направив на лівійців танки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути