вівторок, 17 вересня 2013 06:00

Винаходи викликають сміх, а потім змушують задуматися

Шнобелівську премію започаткував 1991 року науковець і письменник Марк Абрахамс разом із гумористичним журналом "Аннали неймовірних досліджень". Вирішили нагороджувати за найбезглуздіші винаходи й дослідження, що спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматись.

Нагороджують щороку в Гарвардському університеті, США. Роблять це незадовго до вручення Нобелівської премії, наприкінці вересня або на початку жовтня. Шнобелівською нагороджують як в основних категоріях, що збігаються з Нобелівською премією у сфері фізики, хімії, літератури, миру, медицини та економіки, так і в додаткових. Серед останніх можуть бути математика, метеорологія, охорона здоров'я, машинобудування, будь-що, що зацікавить журі.

Не всі винаходи Шнобелівської премії є абсолютно безглузді. 2006-го її присудили вченим, що досліджували малярійних комарів. Визначили, що комахам однаково подобається запах лімбурзького сиру і запах людських ніг. Завдяки цьому дослідженню згодом розробили ефективну отруту, що приваблює комарів запахом. Це допомагає боротися з епідемією малярії в Африці.

— Хороші дослідження можуть бути теж дивні, смішні та навіть абсурдні.Та водночас за багато поганих досягнень вручають призи, а вони насправді несуттєві для науки, — пояснює засновник Марк Абрахамс.

Єдиною українською лауреаткою є лікарка із Запоріжжя Олена Бондар. 2009 року вона отримала приз за винахід бюстгальтера, що перетворюється на захисну пов'язку на обличчя.

Зараз ви читаєте новину «Винаходи викликають сміх, а потім змушують задуматися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути