вівторок, 20 березня 2007 16:50

Італійським школярам заборонять користуватися мобільниками

Цілий місяць в Інтернеті можна було подивитися відеозапис, зроблений мобільним в одній з італійських шкіл. У ролику учні знущаються зі свого однокласника. Вони б"ють і дражнять хлопця, хворого на аутизм — психічну недугу, коли людина неадекватно сприймає навколишню дійсність.

Відео спричинило скандал в Італії. Прокуратура розпочала слідство проти чотирьох школярів, учителів та італійських представників компанії—власника сайту, на якому розмістили запис.

Міністр освіти Італії Джузеппе Фйороні після цього випадку дозволив керівництву шкіл забороняти учням користуватися мобільними телефонами. Кілька директорів спробували скористатися цим правом, однак поплатилися здоров"ям. Один і досі лежить у лікарні — його побили розлючені батьки школярів.

Тоді Фйороні оголосив, що найближчим часом заборона стане обов"язковою для всіх шкіл країни. Таким чином міністр сподівається зменшити насилля серед учнів. У порушників забиратимуть телефони, повертатимуть їх лише батькам. Якщо таке покарання не буде дієвим, учнів не допускатимуть до випускних екзаменів.

Проблема насильства у школах існує не лише в Італії. Учні середніх класів висміюють і б"ють одне одного також у навчальних закладах Великої Британії та США. У Польщі наприкінці минулого року повісилася учениця, яку за відсутності вчительки на уроці роздягли й обмацали її однокласники. Цей процес вони також записали на мобільний телефон. Польська влада теж розглядає можливість заборони мобільників у школах.

Подібні випадки були й в Україні. Так, два останні місяці минулого року п"ятеро учнів 10-В класу Черкаської школи-гімназії N1 знімали на відеокамеру мобільного та цифрову камеру ролик. На 13-хвилинному відео хлопці показували голі дупи, геніталії, вистрибували на парти без штанів, пили воду з калюж. Один справив потребу в пляшку, а потім пив із неї.

У жовтні 2006-го дві школярки у Кременчуці Полтавської області побили кулаками восьмикласницю Віку Загребельну. Усе знімали на камеру мобільного телефону "Самсунґ". Наступного дня запис показали у школі.

За організацію знущань ініціаторці загрожує п"ять років ув"язнення. Однак питання про заборону мобільних телефонів в українських школах не порушувалося.

Зараз ви читаєте новину «Італійським школярам заборонять користуватися мобільниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути