Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 07:00

Худих моделей не пускатимуть на роботу

У понеділок ізраїльський парламент прийняв закон, який забороняє знімати у друкованій та відеорекламі надто худих моделей. Відтепер, щоб вийти на подіум чи взяти участь у рекламному ролику, дівчина зобов'язана мати медичну довідку із зазначеною вагою. За зросту 175 см мусить важити близько 57 кг.

— 15-20 років тому ми із задоволенням знімали моделей, що мають 38-й розмір одягу. Зараз зірками стають дівчата, що носять вбрання 24-го. Є різниця між худою і кістлявою жінкою. Це вже фактично межа між життям і смертю, — коментує ізраїльський фотограф Аді Баркан.

Депутати кажуть, реклама за участі таких худорлявих жінок руйнує підліткову психологію. Молоді люди припиняють їсти, стають одержимими власною вагою, комплексують. Лікарі кажуть, близько 2% ізраїльських дівчат віком від 14 до 18 років мають серйозні розлади харчової поведінки.

Авторка законопроекту, депутат, гінеколог за освітою 64-річна Рахель Адато пояснює: за понад 30 років роботи побачила, що жінки, аби видаватися привабливішими, практично відмовляються від їжі. Часто хворіють, не можуть доносити дитину. В ізраїльському уряді підрахували, щороку від вимушеного харчового виснаження в країні помирають близько 200 дівчат.

Відтепер індекс маси тіла ізраїльської моделі має бути не нижчий за 18,5. Його розраховують за формулою ООН: вагу тіла ділять на зріст, піднесений до квадрата. Нормою вважають індекс від 18,5 до 25.

— У мене показник 18,3. Отже, дискваліфікована, хоча щодня добре їм і роблю фізичні вправи, — каже одна з найвідоміших ізраїльських супермоделей 29-річна Аді Ноймман.

Вона 175 см на зріст. Носить одяг 36-го розміру і взуття 39-го.

— Треба зважати передусім на здоров'я манекенниці. Маса тіла може змінюватися щогодини, — говорить Девід Герцог, професор психіатрії та провідний американський експерт із розладів харчової поведінки.

Уперше на дуже тендітних моделей звернули увагу шість років тому. Тоді від харчового виснаження дорогою до гардеробної на показі мод упала уругвайська манекенниця 22-річна Луїсель Рамос. Вона померла того ж дня у лікарні. У неї стався серцевий напад, спричинений нервовою анорексією. За зросту 175 см важила 44 кг. Обмеження на захудих моделей діють у Бразилії, Іспанії та Італії.

Зараз ви читаєте новину «Худих моделей не пускатимуть на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути