пʼятниця, 23 листопада 2012 07:45

Хорватського екс-прем'єра посадили на 10 років

Автор: фото з сайта www.wikimedia.org
  Колишній журналіст Іво Санадер шість років очолював уряд Хорватії
Колишній журналіст Іво Санадер шість років очолював уряд Хорватії

20 листопада засудили екс-прем'єра Хорватії 59-річного Іво Санадера. Йому дали 10 років тюрми за хабарництво.

Санадер — найвищий посадовець у країні, який потрапив за ґрати. Суд відбувся у столиці місті Загреб. Колишнього урядовця звинуватили в тому, що 2008-го він узяв 10 млн євро хабара від угорської нафтогазової компанії МОЛ. За це політик допоміг їй отримати контроль над хорватською нафтовою компанією ІНА. Ще одне обвинувачення — за "причетність до відкату" в 1990-х роках. Хорватія тоді отримала кредит від австрійського банку "Нуро". А Санадер, в той час заступник міністра закордонних справ, за сприяння отримав 480 тис. євро.

— Ви зіпсували репутацію Хорватії. Ви були високопосадовцем. Цей вирок — сигнал усім політикам, хто думає, що злочини залишатимуться безкарними, — сказав суддя Іван Турудик.

Екс-прем'єр вини не визнає. Каже, справа політично вмотивована й несправедлива. Він відбуватиме покарання в найбільшій у Хорватії в'язниці "Реметінац".

— За процесом уважно стежила вся європейська спільнота. Наступного року країна сподівається вступити в ЄС. Тому хорватський уряд активно бореться з корупцією. Люди у нас вважають, що термін 10 років — це ніщо. Кажуть: "Він украв у нас набагато більше. Його партія крала всі 22 роки з часу створення, продала всі наші багатства". Всі думали, вирок буде жорсткіший. У Хорватії Санадера зараз звинувачують практично в усіх гріхах. Його ж партія принесла екс-прем'єра в жертву, — розповідає "ГПУ" хорватський журналіст 39-річний Слободан Кадич зі щоденної газети "Глас Славоніє".

Справу проти Іво Санадера тамтешня прокуратура порушила торік. Перед першим судовим засіданням 28 жовтня 2011-го він поскаржився на біль у серці. Сказав, що абсолютно не готовий до суду й навіть не знав, куди його везуть. Суддя переніс розгляд справи, політика відправили до лікарні.

— Санадера в нас любили, коли він став прем'єром. Але за кілька років хорвати перестали розуміти його. Він хотів європейських перетворень. Бував за кордоном і знав, як і що можна зробити краще. Та наші консервативні люди цього не тямили. Потім розгорівся скандал навколо колекції дорогих годинників, яку нібито зібрав Санадер. Інформацію опублікував якийсь таблоїд. Прем'єра почали цькувати, — каже "ГПУ" 38-річний Марко Ковачич.

Торік до влади в країні прийшла лівоцентристська Соціал-демократична партія на чолі із Зораном Милановичем, 46 років. Правоцентристський Хорватський демократичний союз, очолюваний Санадером, опинився в опозиції.

Іво Санадер народився в робітничій родині. У батьків було п'ятеро дітей. Закінчив католицьку школу в Римі, потім Інсбрукський університет в Австрії. Одружився, повернувся в Хорватію. Працював журналістом, вивчив кілька мов. Наприкінці 1980-х подався у політику, заснував партію Хорватський демократичний союз. Прем'єр-міністром став 2003-го. За чотири роки Санадера переобрали на другий термін. За два роки до закінчення повноважень, 2009-го, подав у відставку. Через рік спробував повернутися у партію, але його не прийняли. Того ж року влада звинуватила екс-прем'єра в корупції, зняла з нього депутатську недоторканність, прокуратура розпочала слідство. Газети часто критикували посадовця за любов до розкошів, дорогі годинники й костюми.

За його прем'єрства Хорватія вступила в НАТО. Експерти кажуть, що Санадер фактично підготував країну й до вступу в ЄС.

6

людей, яких запідозрили у шпигунстві на користь Ізраїлю, публічно катували бойовики ХАМАСу 20 листопада у Секторі Газа. Тіло однієї з жертв прив'язали за ногу до мотоцикла. Обличчям вниз тягали вулицею. Натовп кричав: "Шпигун!". П'ять інших трупів покинули посеред вулиці в калюжах крові. Відповідальність за розправу взяло на себе бойове крило ХАМАСу. Із 14 листопада у Газі триває антитерористична операція ізраїльтян проти палестинців. Акція має назву "Хмарний стовп".

 

Вистрелив собі в шию

У червні цього року спробував покінчити з життям екс-прем'єр Румунії 62-річний Адріан Настазе. Він вистрелив собі в шию у власному будинку, коли почув, що до нього прийшла поліція, аби забрати до в'язниці. Але політик вижив.

За кілька годин до цього Верховний суд засудив Настазе до двох років ув'язнення за незаконне накопичення 1,5 млн євро під час президентської виборчої кампанії. Екс-прем'єр наголошував, що справа проти нього політично вмотивована. Звинувачував чинну владу.

Андріан Настазе був міністром закордонних справ, очолював уряд у 2000- 2004 роках.

 

Зараз ви читаєте новину «Хорватського екс-прем'єра посадили на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути