пʼятниця, 18 червня 2010 04:10

Гірська вода утворила 16-кілометрове озеро

Автор: фото: www.boston.com
  Жителі гірського села на півночі Пакистану працюють на даху залитої озером будівлі. Позаду — верхівки затоплених водою дерев. Річка Хунза невпинно розливається від 4 січня 2010 року
Жителі гірського села на півночі Пакистану працюють на даху залитої озером будівлі. Позаду — верхівки затоплених водою дерев. Річка Хунза невпинно розливається від 4 січня 2010 року

Жителів гірських сіл на півночі Пакистану евакуйовують через загрозу можливого  підтоплення. 4 січня після сильних снігопадів у долині річки Хунза стався грандіозний за масштабами зсув ґрунту. Тоді земляний вал перекрив Хунзу.

У результаті утворилося велике озеро. Протягом 10 останніх тижнів воно збільшилося на 5 км. Тепер довжина водойми — 16 км, глибина — до 91 м. Вона вже досягла вершини природної греблі. У чотирьох селах затоплені будинки. Безіменне озеро невпинно збільшується в розмірах.

Влада Пакистану говорить, якщо водоймище розіллється ще більше, то постраждають близько 40 тис. жителів із 34 сіл. Людей із зони ризику доставляють вертольотами в безпечніші райони.

— Озеро може розлитися в будь-який момент. Якщо греблю прорве, то важко собі уявити масштаби руйнувань. Ми робимо все необхідне, щоби зменшити ризик. Із 34 сіл евакуювали майже 17 тисяч людей, — повідомляє генерал-лейтенант армії Пакистану Надім Ахмед.

Уряд не виплатить компенсацій. Побудують нове житло

— Зараз я з шістьма членами родини живу у школі. Коли почала надходити вода, тікали, хто в чому був. Нічого з собою не взяли. Село зараз під водою. Практично не маю надії на повернення, — говорить 23-річна Джаффарі, жителька одного із затоплених сіл. Вона вчителька.

14 червня прем"єр-міністр Пакистану Юсуф Реза Ґілані заявив, що уряд не виплачуватиме компенсації тим, хто втратив домівки. Для них побудують нове житло. Зсуви і повені — сезонне явище в гірських районах Пакистану.

Зараз ви читаєте новину «Гірська вода утворила 16-кілометрове озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути