Ексклюзиви
понеділок, 17 квітня 2006 17:56

Французькі студенти домоглися свого

Минулого четверга французький парламент прийняв новий закон про трудовий найм молодих працівників. Роботодавці знову не мають права звільняти їх протягом двох років після працевлаштування. Студенти розійшлися з вуличних акцій протесту, і поліцейські зітхнули з полегшенням.

— Ми більше не могли так працювати, ми видушені, як лимони, — сказав Хоакін Масанет, генеральний секретар поліцейського відділення Французької федерації незалежних профспілок.

За останні шість місяців страйки, мільйонні демонстрації, погроми й арешти стали у Франції звичним явищем. Усі 14 тисяч поліцейських із підрозділів по контролю за демонстраціями й акціями протесту, а також 19 тисяч жандармів мобільних підрозділів поліції працювали "на передовій". У жовтні-листопаді їм довелося вгамовувати бунтарів у бідних мусульманських кварталах, які били вітрини і палили машини в Парижі. На думку мусульман, їх у Франції притісняють. Тоді в сутичках із бунтарями було поранено 56 правоохоронців. Із 10 березня бунтували студенти. Із того часу арештували майже три з половиною тисячі чоловік. Поранено було 126 поліцейських.

У четвер поліція почала розбирати металевий кордон, яким був оточений Сорбонський університет — місце, де почалися масові демонстрації студентів. Студентські демонстрації весни 2006 року порівнюють із подіями у Франції в 1968 році. Тоді молоді люди виступами домагалися освітніх реформ, 40-годинного робочого тижня і прав для профспілок. Але сучасні студенти сильно відрізняються від своїх попередників — якщо 1968 року молоді люди боролися за зміни, то зараз вони вимагають збереження існуючого стану речей і не хочуть змінювати світ.

Новий закон про трудовий найм коштуватиме французькому бюджету $180 мільйонів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Французькі студенти домоглися свого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути