середа, 28 грудня 2011 06:00

Філіппінці шукають жертв тайфуну в купах сміття

1500 загиблих знайшли на Філіппінах після тайфуну Ваші. Стихійне лихо сталося в ніч проти 17 грудня, але тіла шукають досі. Близько двох тисяч осіб дістали поранення, 670 тис. залишилися без майна і житла.

— Ми втратили лік зниклим. Невідомо, скільки ще тіл лежать під купами сміття і бруду, — каже начальник цивільної оборони Беніто Рамос.

У повітрі чути трупний сморід. Морги переповнені. Трупів не забирають, бо бракує трун. У деяких містах загиблих ховають у братських могилах.

Через тропічний шторм і дощі, що падали майже 10 год., річки повиходили з берегів. Найбільше постраждали міста Кагаян-де-Оро й Іліган, що на півночі острова Мінданао. Деякі прибережні села змило.

— Я з дружиною і двома дітьми вчасно втік на горішній поверх, коли крізь двері з вулиці почала просочуватися вода. Нижні приміщення затопило дуже швидко. Ми лише вибігли нагору, раптом стук у двері. Сусіди, у яких будинок одноповерховий, попросилися до нас. За півгодини в кімнату набилися 30 людей, — розповідає інженер з міста Іліган 44-річний Едмунд Рубіо.

Вода спала. Соціальні працівники доставляють постраждалим медикаменти, питну воду та їжу. Кажуть, багатьом допомогти не можуть. Немає доступу до глухих сіл через розмиті дороги.

— Коли був шторм, втекла з дітьми. Учора повернулися додому. Помила вікна, підлогу. Нам іще пощастило. А от моя найкраща подруга зникла безвісти, — говорить Рона Магто з Ілігана. Там недорахувалися понад 400 жителів.

Попередньо відомо, що негода завдала Філіппінам збитків на 1 млрд песо — 185 млн грн. Сільське господарство втратило понад 8 млн песо — майже 1,5 млн грн. Здебільшого постраждали посіви рису й кукурудзи.

Щороку під час сезону дощів із червня по грудень на Філіппінах трапляються близько 20 тайфунів і бур.

Зараз ви читаєте новину «Філіппінці шукають жертв тайфуну в купах сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути