вівторок, 19 липня 2011 06:15

Єгиптяни вимагають судити хворого президента

Колишній президент Єгипту 83-річний Хосні Мубарак перебуває в комі. Про це заявив його адвокат Фарід ель-Діб. На 3 серпня призначений черговий суд над Мубараком. Його звинувачують у корупції та розстрілах демонстрантів під час революції, що почалася в лютому.

Президент Мубарак правив Єгиптом майже 30 років. Подав у відставку 11 лютого під тиском масових протестів. У квітні його арештували, під час одного з допитів у політика стався інфаркт. Відтоді він лежить у лікарні міста Шарм-ель-Шейх.

— Мені сказали, що здоров'я Хосні Мубарака несподівано й різко погіршилося. Усе, що я знаю, це що він у глибокій комі, — каже адвокат ель-Діб.

Тим часом, лікар скинутого президента Ассем Аззам уточнив:

— Я ще раз його (Мубарака. — "ГПУ") оглянув. Стан стабільний. Дуже знизився кров'яний тиск, тому в нього трапляються запаморочення. Але це не кома.

Прихильники опозиції в Єгипті вважають, що суду над Мубараком уникають військові з Вищої ради збройних сил, яка зараз при владі. Мовляв, те, що розкаже колишній президент, кине тінь і на них.

Із початку липня на площі Тахрір у столиці Каїрі збираються демонстранти. Вимагають реформ, підвищення зарплатні та швидкого суду над екс-президентом. Під їхнім тиском прем'єр-міністр Ессам Шараф призначив 14 нових міністрів. Більшість із них раніше не були політиками, тому не пов'язані з режимом Мубарака. Ще 13 старих міністрів зберегли свої пости.

— Новий кабінет краще відображає почуття людей на вулиці, ніж старий, у якому багато імен, виправдано чи ні, асоціювалися з минулим режимом, — каже міністр фінансів 74-річний Хазем ель-Беблаві.

Демонстранти не збираються розходитися. Всі чекають на парламентські вибори, що пройдуть у вересні.

— Проблема в тому, як у нас робиться політика, а не в особистостях. Система наскрізь корумпована. Реальну владу все одно мають генерали Мубарака. А для простих людей усе залишається так, як і було, — каже Ахмед Махер, лідер однієї з груп мітингувальників із площі Тахрір.

Зараз ви читаєте новину «Єгиптяни вимагають судити хворого президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути