пʼятниця, 28 травня 2010 07:52

Дворічний хлопчик викурює дві пачки цигарок у день

Автор: фото з сайта www.dailymail.co
  Арді Різал із цигаркою сидить на своїй улюбленій іграшці — дитячій машині. Курить на веранді батьківського будинку в індонезійському селищі Мусі Баньюзин
Арді Різал із цигаркою сидить на своїй улюбленій іграшці — дитячій машині. Курить на веранді батьківського будинку в індонезійському селищі Мусі Баньюзин

Дворічний Арді Різал з індонезійського селища Мусі Баньюзин викурює 40 цигарок у день. Першу сигарету півроку тому йому дав батько Мохаммед, 30 років. Йому з друзями було цікаво, що дитина робитиме. Наступного дня син попросив ще і зробив кілька затяжок. За кілька тижнів почав вимагати дати покурити.

Арді важить 25 кг. Йому важко бігати через задишку. Тому він не грається з дітьми. Соціальна служба обіцяла Різалам автомобіль, якщо не даватимуть дитині цигарок. Мохаммед не погодився:

— Мій син абсолютно нормальний і здоровий. Не бачу жодних проблем.

Мати 26-річна Діана пояснює, що вони не можуть нічого вдіяти:

— Якщо Арді не дати сигарету, він починає сердитися: кричить, тупає ногами, б"ється головою об стінку. У нього паморочиться в голові, нудить.

На цигарки для хлопчика батьки витрачають щодня $6 (45 грн. — "ГПУ").

В Індонезії живуть 240 млн людей, 60% із них — активні курці. Вони віддають перевагу цигаркам місцевого виробництва, в яких тютюн змішують із гвоздикою. Сигарети називаються "Кретек". Їх роблять вручну. Пачка коштує $3.

У хлопчика погіршуватиметься пам"ять, він погано вчитиметься

Лікар-неонатолог Юлія Паньків, 26 років, із міста Бучач Тернопільської області пояснює:

— У хлопчика немає тютюнозалежності. Щоб вона сформувалася, треба значно більше часу. Дитина копіює дії батьків. Якщо малюка забрати із середовища курців, він не палитиме. Він нервує не тому, що хоче отримати сигарету, а таким чином привертає увагу дорослих. Але через куріння в нього погіршуватиметься пам"ять, він погано вчитиметься. Із часом відчуватиме запаморочення. Крім того, збільшується ризик захворіти на пневмонію чи бронхіальну астму.

Зараз ви читаєте новину «Дворічний хлопчик викурює дві пачки цигарок у день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути