пʼятниця, 09 листопада 2018 00:21

"Дочекаюся, поки Кетрін випустять. Потім відмовлюся від медичної допомоги"

Автор: WWW.BOSTONHERALD.COM
  Колишнього інформатора американських спецслужб Джеймса Балджера на прізвисько Біляк ведуть від вертольота під час чергового етапування. ФБР зізналося, що його агенти дозволяли чоловікові скою­вати злочини в обмін на інформацію про мафію
Колишнього інформатора американських спецслужб Джеймса Балджера на прізвисько Біляк ведуть від вертольота під час чергового етапування. ФБР зізналося, що його агенти дозволяли чоловікові скою­вати злочини в обмін на інформацію про мафію

Американський злодій 81-річний Джеймс Балджер на прізвисько "Біляк" помер у тюрмі міста Хазелтон. Одного із найбільш розшукуваних злочинців США співкамерники забили до смерті.

Джеймс народився в американському Бостоні. Грабувати почав підлітком. Прізвисько "Біляк" отримав через своє світле волосся на початку кримінальної кар'єри від місцевих копів. Усе життя ненавидів його.

У 14 років зв'язався з бандою виходців з Ірландії "Трилисник". Викрадав автомобілі. Уперше потрапив за ґрати. За п'ять років звільнився і пішов до армії. На службі ув'язнили за розбій.

Після повернення до цивільного життя промишляв озброєними пограбуваннями, рекетом, вимаганням, продажем наркотиків. Став убивцею. Його називали "Королем південного Бостона". Нібито ніколи не продавав наркотики дітям і сусідам, довіряв тільки ірландцям, не зраджував друзів.

Поліція Бостона довгий час не могла ув'язнити Балджера, бо він спів­працював із Федеральним бюро розслідувань. Допомагав бюро ліквідувати італійську мафію в США.

1994-го, щоб уникнути арешту, "Біляк" зробив пластичну операцію. Заховав пакети з грошима, коштовностями та фальшивими паспортами в Америці, британському Лондоні, ірландському Дубліні та італійській Венеції. Балджера вважали найбільш розшукуваним злочинцем у США після засновника терористичної "Аль-Каїди" Усами бін Ладена. За інформацію про нього обіцяли $2 млн.

Разом із коханкою Кетрін Грейг, яка була на 22 роки молодшою, оселився в каліфорнійському місті Санта-­Моніка біля тихоокеанського узбережжя. Цілими днями дивився телевізор, майже не виходив із дому. Проте Кетрін часто відвідувала салони краси. Агенти прослідкували за нею.

Пару заарештували 22 червня 2011 року. У їхньому помешканні знайшли понад $800 тис. готівкою, арсенал зброї та кілька фальшивих паспортів. Гангстера звинуватили в причетності до 19 убивств, а також у рекеті, шахрайстві і численних пограбуваннях. Засудили до двох довічних термінів і п'яти років.

Після суду його кілька разів переводили з однієї в'язниці до іншої.

"Я проживу ще принаймні два роки — дочекаюся, поки Кетрін випустять. Потім відмовлюся від медичної допомоги, — писав злочинець жінці, яка жила поруч із ними в Санта-Моніці.

Минулого місяця його вирішили відправити в місто Хазелтон. Адвокат назвав це смертним вироком. Торік у тій тюрмі зафіксували 275 випадків насильства, щонайменше двоє людей загинули. Балджера вбили на наступний день після прибуття до в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «"Дочекаюся, поки Кетрін випустять. Потім відмовлюся від медичної допомоги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути