Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2012 00:45

Долю президентства США вирішать у чотирьох штатах

Автор: фото з сайта www.fotoden.info
  Донна Ервін, секретар виборчої комісії із села Діксвілл-Нотч, штат Нью-Гемпшир, оголошує результати. З 10 жителів половина проголосувала за Барака Обаму, половина — за Мітта Ромні. У Діксвілл-Нотч та сусідньому містечку Хартс-Локейшн протягом 62 років першими у США відкривають виборчі дільниці
Донна Ервін, секретар виборчої комісії із села Діксвілл-Нотч, штат Нью-Гемпшир, оголошує результати. З 10 жителів половина проголосувала за Барака Обаму, половина — за Мітта Ромні. У Діксвілл-Нотч та сусідньому містечку Хартс-Локейшн протягом 62 років першими у США відкривають виборчі дільниці

Учора в США відбувся перший етап виборів президента. За крісло у Білому домі змагаються демократ 51-річний Барак Обама та республіканець 65-річний Мітт Ромні. За соціологічними опитуваннями, вибори-2012 стануть одними з найбільш непередбачуваних в історії країни. Долю кандидатів вирішують чотири штати, де вони набирають майже порівну.

Основна територія США лежить у шести часових поясах. Найраніше дільниці відкрили у штаті Нью-Гемпшир, опівночі 6 листопада, це 7.00 за Києвом. Найпізніше їх закрили на Гавайських островах на заході о 18.00, це 6.00 за київським часом.

У США вибори президента непрямі. 6 листопада виборці голосували не за кандидатів, а за виборщиків від кожної партії. Кожен штат їх має відповідно до кількості населення — від трьох, як у Монтані, до 55 у Каліфорнії. Кандидат, який набирає хоча б на один голос більше у штаті, отримує всі його голоси. А переможений не отримує нічого. Від 50 штатів обирають 538 виборщиків до колегії, яка 20 листопада й обиратиме президента. Щоб перемогти, кандидат має набрати не менш як 270 голосів. Цього року, за опитуванням інформагентства "Ройтерс" та компанії "Іпсос", Обама впевнено набирає 237 голосів, Ромні — 191, а доля 110 поки що невідома до остаточного підрахунку.

У таких умовах результат виборів часто вирішують "свінг-штати" — від англійського "коливатися", — де електоральну підтримку ділять порівну. Цього року таких чотири. В Огайо, за соцопитуваннями напередодні голосування, Обама мав 48% проти 44% за Ромні. У Флориді за Обаму — 48%, за Ромні — 46%. У Віргінії за Обаму — 47%, Ромні відстає на 1%. У Колорадо вони набрали порівну.

У 34 штатах і столичному окрузі Колумбія голосували на місяць раніше загальної дати виборів. Так до 6 листопада цим правом скористалися понад 27 млн з близько 215 млн виборців, зокрема й подружжя Обам.

Зараз ви читаєте новину «Долю президентства США вирішать у чотирьох штатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути