вівторок, 12 вересня 2017 05:20

Найдовше судилися за лісову стежку

58 років судилася з британською владою родина Пеппардів. 1959-го стежку на території їхньої ферми помилково занесли до карти безкоштовних відкритих піших маршрутів. Це стало найдовшим судовим процесом в історії країни через план території.

Арчі й Айві Пеппарди одразу подали до суду. Не хочуть, щоб у них під вікнами ходили чужі люди, пояснили. Арчі поставив паркан на вході в ферму. Влада примусила його знести. Зобов'язали вільно пропускати туристів по маршруту. Брат із сестрою надали документи з архівів, де доводили: стежка була в їхній приватній власності з 1799 року. До того ж вона впирається в ставок із качками. Мовляв, ґрунтова дорога не мала б цікавити туристів. У "Клубі любителів піших прогулянок" висунули зустрічний позов. Просили залишити маршрут відкритим. Навесні на лугах багато квітів, а восени зручно спостерігати за птахами, пояснював голова клубу. Туристам подобалося там гуляти, бо стежка вела через ліс. Таких зустрічних протестів подавали вісім.

У вересні суд постановив: підстав наносити стежку на карту публічних маршрутів немає. У виданні 2018-го її там не буде. 85-річний Арчі та 80-річна Айві померли 2011-го. Їхні інтереси продовжував захищати син Айві — Родні, 56 років. Після рішення суду поставив паркан на вході в ферму.

— Ця історія нагадувала битву Давида з Голіафом, — каже сусідка Пеппардів Марлін Мастерс. — Двоє простих неосвічених людей проти геодезистів, туристів і судів. Було важливо довести, що ніхто не має права забирати те, що належить вам за законом. У будинку живе сьоме покоління Пеппардів. Той маршрут — стара ґрунтова дорога, якою возили корм худобі. Навесні Айві мусила відганяти туристів від своїх клумб. Усі вважали, можуть лізти нюхати та фотографувати чуже майно. Пеппарди розводять мисливських собак. Цуценят мандрівники брали на руки. Коли Айві грубо їх виганяла, скаржилися констеблю. Той приходив і читав нотації. Купив книжку про хороші манери. Виписав 30 штрафних квитанцій. Айві не сплатила жодної. Це була сильна жінка. Я щаслива, що нарешті вони з Арчі можуть спочивати в мирі.

Зараз ви читаєте новину «Найдовше судилися за лісову стежку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути