Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2012 07:00

Дисидент помер за 56 днів голодування

Кубинський дисидент 31-річний Вілмар Вільяр Мендоcа, який голодував, протестуючи проти режиму Рауля Кастро, помер минулого четверга у лікарні міста Сантьяго-де-Куба. Лежав там майже тиждень.

— Влада винна у цій смерті. Трагедії можна було уникнути, — коментує місцевий правозахисних Елісардо Санчес.

12 листопада торік Мендосу засудили до чотирьох років позбавлення волі за непокору поліції під час мирної акції протесту. У в'язниці він відмовився носити уніформу для кримінальних злочинців. За це його кинули у камеру-одиночку без одягу та води. В'язень оголосив безстрокове голодування і невдовзі так ослаб, що його перевезли до лікарні.

Вілмар лише минулого літа став членом опозиційної організації "Патріотичний союз Куби". Відтоді брав участь у демонстраціях проти режиму 80-річного Рауля Кастро, брата і спадкоємця Фіделя Кастро, який відійшов від справ через здоров'я. Уряд не коментує смерть дисидента.

Два роки тому після 85-денного голодування помер дисидент Орландо Сапата Тамайо. 42-річний протестувальник також відмовився носити тюремну робу. Тоді влада заявила, що Тамайо звичайний злочинець, а його смерть — наслідок нерозумної поведінки. Нібито він почав голодувати після того, як керівництво в'язниці відмовилося встановити в його камері телевізор, плиту і телефон. Розповідають, Тамайо їв раз на три місяці, коли до нього приходила матір. Вона приносила страви. Частіше до сина не пускали. Йому також не давали води. Правозахисники розповідають, на Кубі це звичайна практика щодо ув'язнених дисидентів.

Зараз ви читаєте новину «Дисидент помер за 56 днів голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути