четвер, 02 серпня 2012 00:15

Десята частина населення Землі два дні сиділа без світла

Автор: фото: REUTERS
  Учителька показує ручкою рядки у зошиті, які має прочитати школярка. Учні сидять тісним кільцем навколо свічок посеред класу в індійському місті Калькутта, 31 липня
Учителька показує ручкою рядки у зошиті, які має прочитати школярка. Учні сидять тісним кільцем навколо свічок посеред класу в індійському місті Калькутта, 31 липня

Два дні понад 600 млн людей в Індії — це майже десята частина населення Землі — були без електрики.

— У вівторок серед дня зникло світло. У банку почався хаос, паніка. Думали, що грабіжники перерізали дроти. Охорона почала виганяти з приміщення клієнтів. Виникла штовханина, крик. У банку залишилися працівники, двері зачинили зсередини, — розповідає Смріті Мехра, касир банку зі столиці Делі.

За кілька хвилин у банку стало неможливо дихати, не працювали кондиціонери. Стовпчики термометрів показували +46°С.

— Не було води, бо не працювали насоси. А яка робота без води? Довелося закрити майстерню. Втратив чималі гроші, — каже Аміт Наїк, власник підприємства, що виготовляє дитячі іграшки у Нью-Делі.

Електрика в Індії зникла в понеділок. Спершу без світла опинилися сім північних штатів. У вівторок його не було вже у 22.

— Кожен штат споживає більше електроенергії, ніж мав би. Ми покараємо регіони, які споживають забагато електрики, — сказав міністр енергетики 70-річний Сушил Кумар Шинде. Наступного дня його призначили міністром внутрішніх справ.

У штаті Західна Бенгалія під землею були заблоковані 200 гірників. Не могли дістатися поверхні, бо не працювали ліфти. Через вимкнені світлофори на дорогах утворилися кілометрові затори, стояли понад 350 потягів. У столиці зупинилося метро, яке щоденно перевозить майже 1,8 млн пасажирів. Лікарні, аеропорти й великі підприємства перейшли на резервні генератори.

— Важкі операції довелося відкласти. Ми не могли покладатися на генератор, бо він може надійно працювати лише упродовж 10-12 годин, — каже лікар Хариш Чавла.

Спеціальна комісія розслідує причини аварії.

Два місяці тому влада повідомляла, що країна має дефіцит електроенергії понад 8%. За останні тижні він збільшився через спеку. Люди встановлюють по кілька кондиціонерів, фермери за допомогою електронасосів поливають поля.

В Індії живуть 1,2 млрд людей.

Зараз ви читаєте новину «Десята частина населення Землі два дні сиділа без світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути