Ексклюзиви
середа, 22 липня 2009 18:33

День сонячного затемнення оголосили вихідним
7

Жителі міста Дака, Бангладеш, розкупили тисячі захисних окулярів та плівок. Місцева дівчинка приміряє пару, аби розгледіти тінь на сонці
Фото: фото: REUTERS/Andrew Biraj
Статуя героя китайських казок Хоу-І на тлі часткового сонячного затемнення у місті Чанчжи, провінція Шаньсі. За легендою, Хоу-І, або ”небесний стрілець”, застрелив із лука сім сонць
Жителька міста Дака, Бангладеш, та її донька роздивляються сонячне затемнення крізь рентгенівський знімок. Побачити тінь на сонці без захисних окулярів із цупкої темної плівки неможливо
На березі річки Інд фахівці закопували хворих по шию в пісок. Запевняли: тоді ефект від цілющих променів ”темного” сонця більший
У Токіо сотні людей спостерігали сонячне затемнення із акваріуму. Відвідувачів зустрічали морські котики в захисних окулярах

22 липня близько третьої ранку за київським часом відбулося сонячне затемнення. Було найдовшим за останні два століття — близько 3 год. Повне затемнення тривало майже 6 хв. Таке можна буде побачити через 100 років.

Місячну тінь на Сонці було добре видно в Індії, Непалі, Китаю, Японії, далекосхідних регіонах Росії й деяких островах в Тихому океані. Мільйони людей спостерігали за цим у спеціальних окулярах або через фотоплівку.

В Японії до затемнення готувалися кілька місяців. Люди скуповували квитки на острови, де явище було видно найкраще. Білети на літаки й кораблі до віддаленого острова Амамі розкупили з червня. Для туристів там підготували наметове містечко. Ніч у ньому разом із дорогою коштувала близько $1,5 тис.

В інших містах за кілька тижнів почали продавати сувеніри — футболки, чашки, магніти й горілку у пляшках із зображенням "чорного" сонця. Люди встановлювали на балконах телескопи.

Американське космічне агентство НАСА повідомило: тінь на Сонці найкраще буде видно в індійському селищі Тарегна, штат Біхар. 22 липня туди з"їхалися тисячі людей. Натовп зібрався на одній із центральних вулиць, люди сиділи на деревах, дахах будинків. Через хмари розгледіти затемнення не змогли. Однак на кілька хвилин на село спустилася ніч й здійнявся сильний вітер.

— Довелося фари включати, — каже місцевий таксист. — Я такого ніколи в житті не бачив.

Місцеві туроператори пропонували помилуватися явищем із салону літака. Судно піднімається над хмарами і тінь на сонці добре видно з ілюмінаторів. Послугою скористувалися півсотні охочих. Квиток на 2-годинний рейс із Делі до міста Гая коштував близько $1,5 тис.

Практики Аюрведи — індійської традиційної медицини — приводили своїх пацієнтів дивитися на затемнення з лікувальною метою. Казали: при деяких захворюваннях тінь місяця допомагає одужати. На узбережжі ріки Інд лікарі закопували хворих по шию у пісок. Мовляв, у такий спосіб ефект від цілющих променів "темного" сонця — більший.

Тисячі віруючих індуїстів під час затемнення заходили у води священної ріки Ганг. Вони вірять: темні промені поганять людську душу, тому треба омиватися священною водою.

У Непалі до затемнення також поставилися обережно. Місцева влада дослухалася до порад астрологів — цей день у країні оголосили вихідним. Тут вважають, що явище викликає нещасні випадки і хвороби.

— У день перед сонячним затемненням у нас почастішали виклики. Порівняно з минулим тижнем кількість хворих збільшилася на 20 відсотків. Скаржаться на серцево-судинні недуги, — говорить керівник станції швидкої допомоги у Львові Володимир Козій, 45 років.

В управлінні ДАІ Львівської області очевидного впливу затемнення на учасників дорожнього руху не помітили.

— Хоча за цих два дні на дорогах регіону загинули дорослий і дитина. Водії серед білого дня наїхали на пішоходів. До цього півтора тижня смертей під колесами не було, — розповідає Михайло Василишин із прес-служби обласного управління ДАІ. — 22 липня у ДТП потрапив водій маршрутки, троє людей травмувалися. Їхав по рівній дорозі без поворотів. Наздогнав фуру і вдарив. Може, й сонячне затемнення вплинуло. Або за кермом гроші рахував чи ґав ловив.

У екстрених службах Вінниці й Полтави 22 липня скарг не побільшало.

— У нас за ніч буває 100–120 викликів, а цієї — 83, — каже головний лікар "швидкої" у Полтаві Олександр Лавренко.

— Сучасна наука спростовує думку, що сонячне затемнення має прямий вплив на здоров"я. Але опосередковано таки впливає, — вважає головний лікар Одеської кардіологічної клініки святої Катерини Денис Себов, 33 роки. — Люди начитаються про затемнення і психологічно готують себе до того, що їм буде погано. Через негативні емоції загострюються хвороби.

Київський психолог Юрій Калашников дотримується іншої думки:

— Ще радянський біофізик і засновник науки геліобіології Олександр Чижевський довів, що сонячні коливання впливають на поведінку людини. Йдуть дуже сильні подразнюючі вібрації. У людини порушується психологічний баланс, йде величезний викид гормонів. Через це страждає імунітет і серцево-судинна система.

Психолог вважає, у такі моменти люди стають некеровані. Цим користуються політики й політтехнологи.

— За кількістю сонячних затемнень 2009 рік подібний на 1991-й. У нервозній обстановці визначальні для країни рішення приймаються швидше, — продовжує Калашников. Він радить зберігати спокій, сходити в церкву, бути з сім"єю, читати, слухати спокійну музику, не дивитися телевізор, особливо про політиків. А головне — ставитися до затемнень із гумором.


Зараз ви читаєте новину «День сонячного затемнення оголосили вихідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути